Tri brezplačna orodja za 100 evrov prihranka

Tri brezplačna orodja za 100 evrov prihranka

25. 10. 2016

2 0
Koristnost članka
2 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Svet24.si, 21. 10. 2016, http://svet24.si/

Tri nova, brezplačna interaktivna orodja za izdelavo cene tveganja na delovnem mestu bi lahko slovenskim pekom, mesarjem in trgovcem prihranila do 1,5 mio EUR.

Podjetniško trgovska zbornica (PTZ) je skupaj s partnerjema sindikatom delavcev trgovine Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in sindikatom obrti in podjetništva 20. oktobra uspešno zaključila enoletni projekt »Skupaj - gradniki zdravja«, ki ga je financiral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Projekt je nastajal pod okriljem Evropske agencije za zdravje in varstvo pri delu (EUOSHA) in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Projekt je namenjen predvsem malim trgovcem. V enoletnem obdobju so kot rezultat projekta »Skupaj - gradniki zdravja« nastala tri spletna orodja za brezplačno oceno tveganja na delovnih mestih trgovca, mesarja in peka. PTZ je že izdelala vodnik po teh spletnih orodjih.

Koristi in prihranki za mikro in mala podjetja v Sloveniji znašajo ob uporabi teh treh brezplačnih spletnih orodij na leto 1,5 milijona evrov. Med malimi in mikro podjetji je v Sloveniji 15.458 trgovcev, mesarjev in pekov, ki tako z uporabo brezplačnih orodij letno prihranijo 100 evrov vsak. Leta 2011 je bilo v Sloveniji 56 tisoč mikro in malih podjetij, v letu 2015 pa že 64 tisoč.

Trgovina je v Sloveniji panoga z največ prihodka - 34 odstotkov vsega prihodka in z največjim številom družb - 23,5 odstotka vseh. Zato je pomembno opozoriti, da se vložena sredstva v promocijo zdravja na delovnem mestu povrnejo od 2,5 do 4,8 krat. Tudi davčni in poslovni učinek ni zanemarljiv, saj zdravi zaposleni prinašajo dobiček. Največ stanejo delavci, ki so na bolniškem izostanku od dela. Tudi sankcije ob neupoštevanju Zakona o varnosti in zdravja pri delu so velike. Kazni znašajo do 40 tisoč evrov. Prav tako ni zanemarljiv negativni učinek, ki ga za poslovanje družb pomenijo tožbe na delovnih in socialnih ter drugih sodiščih, saj v Evropi vsake tri minute in pol nekdo umre zaradi nezgode na delovnem mestu.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj