Oglaševalska kampanja »Uporabimo les, izberimo slovenski les«

Oglaševalska kampanja - »Uporabimo les, izberimo slovenski les« za promocijo uporabe lesa in ozaveščanje o njegovih prednostih

Oglaševalska kampanja

SPIRIT Slovenija, javna agencija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo že od leta 2013 izvajata vrsto aktivnosti za promocijo slovenskega lesa in lesenih izdelkov doma in v tujini. Med njimi je letos že druga oglaševalska kampanja za promocijo lesa ter za ozaveščanje splošne in strokovne javnosti o prednostih lesa tako za človeka kot za naše okolje.

Les je vsestransko uporaben trajnosten material prihodnosti, ki ga ima Slovenija kot tretja najbolj gozdnata država v Evropi na voljo po svojem celotnem ozemlju. Ker imamo torej lesa v izobilju, je namen omenjene oglaševalske kampanje tudi spodbuditi čim večjo uporabo slovenskega lesa.

Oglaševalska kampanja v slovenskih medijih, ki se je začela v mesecu septembru 2022, bo trajala do konca novembra 2022 in vključuje oglaševanje na televiziji, spletu, radiu, zunanjih oglasnih površinah in v tisku.

Ključni komunikacijski sporočili tudi tokratne oglaševalske kampanje sta: »Les je čudež narave, ohranimo z njim naš planet.« in »Les je čudež narave, delimo z njim svoj dom.«. Namen je spodbuditi najširšo javnost k nadomeščanju ostalih materialov z lesom.

Foto: Miran Kambič

Avtorji arhitekture: Katja Cimperman, Anja Peček, Matej Blenkuš

Prednosti lesa za človeka in okolje

K odločitvi, ali naj v čim večji meri uporabimo les, nas lahko prepričajo številne prednosti lesa.

Ko vstopimo v prostor, nas o prednostih lesa najprej prepričajo čutila. Vonj lesa, mehak dotik, pridušen zvok korakov, topla barva, dekorativne grče, unikaten videz lesa. Če les uporabimo v konstrukciji, fasadnem ovoju in v notranji opremi bivalnega prostora, les deluje antistresno in antialergijsko. Les namreč deluje kot biološki filter, ki zrak očisti in osveži, odlično uravnava vlago v prostoru in preprečuje nastanek plesni ter prašenje. Hkrati pozitivno vpliva tudi na zdravje in počutje - niža srčni utrip, izboljša koncentracijo in omogoča boljši spanec. V leseni zgradbi se prebivalci počutijo prijetno že pri 18–20 °C. Les kot material lahko uporabimo tudi tam, kjer doslej še ni prišel do veljave. Iz lesa izdelamo kopalniške umivalnike, oblačila, torbice, okvirje za kolesa ali očala, kravate…

Zanimivih je nekaj dejstev o prednostih lesa:
 • Les bistveno prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov (absorbira CO2 iz zraka in ga hrani skozi svojo celotno življenjsko dobo).
 • Les je kar 400-krat boljši izolator od jekla in 15-krat boljši od betona.
 • Obdelava lesa potroši veliko manj energije kot obdelava drugih materialov. Na primer za izdelavo lesenega okna jo v primerjavi s PVC oknom potrebujemo kar 7-krat manj.
 • Masivna lesena hiša povprečne velikosti v življenjski dobi skladišči od 25 do 60 ton CO2, če je dodana še lesena notranja oprema pa od 30 do 70 ton CO2.
 • Gradnja z lesom poteka izjemno hitro; stavba s površino 1.000 m2 je lahko postavljena v samo treh tednih.

Uporabo lesa bi morali v luči boja proti podnebnim spremembam nujno povečati. Če bi z lesom nadomestili samo 1 m3 drugih materialov, bi zmanjšali CO2 v ozračju kar za 2 toni oziroma če bi v Evropi samo za 10 odstotkov povečali delež novozgrajenih hiš iz lesa, bi letno za 25 odstotkov znižali količino CO2 v ozračju.

Foto: Miran Kambič

Avtorji arhitekture: Katja Cimperman, Anja Peček, Matej Blenkuš

Les - material prihodnosti

Glede na dejstvo, da v Sloveniji na leto priraste 4 m3 lesa na prebivalca, za izdelke pa ga porabimo le okoli 0,5 m3 prebivalca, je nujno ozaveščanje slovenske javnosti o prednostih lesa kot materiala prihodnosti, saj bomo le z njim omogočili kvalitetno in zdravo bivanje ter ohranitev našega planeta.

 

Oglaševalska kampanja

 • Radijski oglasi

Radijski oglas LES Človek 30s

Radijski oglas LES Človek 15s

Radijski oglas LES Planet 15s

Radijski oglas LES Planet 30s

 • TV oglasi

Video oglas 15s

Video oglas 30s

Video oglas 15s

Video oglas 30s

 • Tiskani oglasi

Tiskani oglas 1

Dogodki

 • Dnevi slovenskega lesarstva, v Ljubljani, 13. in 14. februar 2022
 • Razstave Čar lesa
 • Razstave Bivanje z lesom
 • Festival Odprte hiše Slovenije
 • Strokovni posveti na sejmih

Datumi dogodkov bodo objavljeni v nadaljevanju.

Dokumentarni film 1. del, RTV Slovenija

Dokumentarni film 2. del, RTV Slovenija

BROŠURE

 Promocijski video

Promocijski video o razstavi Čar lesa