Inženirski EXPO prvič del slavnostne podelitve naziva Inženirka leta 2022

Inženirski EXPO prvič del slavnostne podelitve naziva Inženirka leta 2022

11. 1. 2023 - Na večerni slavnostni razglasitvi Inženirka leta 2022 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je inženirka leta postala Rosana Kolar, diplomirana inženirka strojništva in letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika. SPIRIT Slovenija in EIT Manufacturing sta bila del novosti: Inženirskega EXPA.

Izbor inženirka leta v ospredje postavlja osebo, ki je s svojim delom in osebnostjo zgled in navdih mlajšim generacijam deklet, da se bodo lažje odločala za perspektivne inženirske poklice. V letošnji generaciji slovenskih inženirk je komisija 'predsednico razreda' prepoznala v Rosani Kolar. V oči pade njena skromnost in spoštljiv odnos do dela - njeno zavedanje, da je za varno in udobno popotovanje nad tlemi ključen prav vsak zaposleni. Da bo letalska mehaničarka, je vedela že pri rosnih 11 letih. V njeni vztrajnosti, samozavesti in trdni prepričanosti v svoje poslanstvo je komisija prepoznala svojevrstno pionirko dela v aviaciji.

Ob prejemu kipca se je Kolar zahvalila za izjemno priznanje: »Počutim se počaščeno, da danes stojim na odru skupaj z devetimi izjemnimi inženirkami. To priznanje je priznanje nam vsem. Vse nominiranke smo zmagovalke. Zahvaljujem se moji družini, ki je prepoznala mojo drugačnost in me ves čas podpirala ter podjetju Adria Tehnika in mojim fantom v hangarju, ki so mi ves čas nesebično predajali svoje dragoceno znanje in izkušnje.«

Ekonomska moč in kapital sledita tistim, ki obvladujejo tehnologije

Nominiranke za inženirko leta je nagovorila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar: »Skrb za talente je naša skupna odgovornost, da bomo Slovenke in Slovenci lahko enakopravno in samozavestno sedeli za mizo s tehnološko razvitejšimi državami in odlično razumeli jezik tehnologije, od katere smo vitalno odvisni. Ekonomska moč in kapital ter z njima možnost vplivanja in odločanja namreč nezadržno sledita tistim, ki obvladujejo tehnologije.« Inženirke je podprla tudi z besedami: »Samo strast in ljubezen do poklica, ki ga opravljaš, prinese kakovost in vrhunske rezultate. Zato poklicev res ne smemo deliti na moške in ženske, temveč spodbujati čisto vsakega, da dela tisto, kar ima rad, kjer najde veselje in izživi svoje sanje.«

NOVOST: Inženirski EXPO

Na večer prireditve je bil v sodelovanju z EIT Manufacturing in SPIRIT Slovenija v preddverju Linhartove dvorane na ogled Inženirski EXPO, razstava sedmih prebojnih izdelkov slovenske proizvodne industrije, dosežkov slovenskega inovacijskega ekosistema. Svoje izdelke so na ogled postavila podjetja Danfoss Trata, Fotona, KLS Ljubno, Dewesoft, Blaj, RLS Merilna tehnika in ETI.

Utrinki iz dogodka: