Odlična slovenska družinska podjetja

Odlična slovenska družinska podjetja

Z namenom podpore podjetništvu in ozaveščanja o pomenu slovenskih družinskih podjetij ter njihovem prispevku k stabilnemu gospodarstvu, SPIRIT Slovenija, javna agencija podpira projekt Družinsko podjetništvo v Sloveniji, ki ga izvaja EY. SPIRIT Slovenija, javna agencija podpira izdajo in promocijo knjige o družinskem podjetništvu že od leta 2014. Od leta 2018 je knjiga skupaj s prvimi tremi izdajami dostopna tudi v slovenskih knjižnicah. S tem je zbirka postala del slovenske nacionalne identitete.

Zgodbe uspešnih družinskih podjetij

Knjiga ponuja vpogled v uspešna slovenska družinska podjetja, njihove prakse in podjetniški način razmišljanja. Vsebina bralcem prek zgodb razkriva pomembno vlogo, ki jo imajo družinska podjetja v naši družbi in v slovenskem gospodarstvu.

Do knjige knjig Familiy bussines book 2016, 2017 in 2018 lahko dostopate tudi v  elektronski različici na naši spletni strani. 

Kratki povzetki zgodb družinskih podjetij so zbrani v nadaljevanju.

Knjiga o družinskem podjetništvu 2019

 

 

Barjans, d. o. o.

Vrhniški Barjans je grosist, ki se ukvarja s prodajo sanitarnega papirja, profesionalnih čistil in pripomočkov za čiščenje. Ponujajo tako rekoč vse, od različnih čistilnih strojev, sanitarnega potrošnega materiala do papirne in gostinske galanterije. Njihov asortiman obsega več kot 4.000 izdelkov različnih kakovostnih in cenovnih razredov za čistočo in higieno v prostorih. Z njihovo prodajo so lani ustvarili dobrih 8 milijonov evrov prometa. A Barjans je v resnici precej več kot to. Za učinkovit sistem čistoče in higiene niso potrebni le ustrezni izdelki, temveč ustrezno znanje, ki ga družina Barbo razvija že od leta 1990.

 

Bio-Sad d. o. o.

Družinsko podjetje Bio-Sad se lahko pohvali z več kot 25-letno tradicijo v proizvodnji brezalkoholnih in alkoholnih pijač ter pijač na osnovi vina. Od skromnih začetkov v Jakobskem Dolu se bodo v letu 2020 razširili na 15 tisoč kvadratnih metrov velik obrat v Lenartu. Pohvalijo se lahko s certifikatom mednarodnega standarda IFS (International Food Standard) ter pijačami lastne blagovne znamke in znamke Apis. Hkrati polnijo pijače tudi za druge blagovne znamke, po njihovih ali lastnih recepturah. Ustanovitelj Vladimir Černčič je pred tremi leti vajeti podjetja predal v roke sina Andreja.

Hubat, d. o. o.

Družinsko podjetje Hubat iz Kamnika je bilo ustanovljeno leta 1992 in je od takrat »prevozilo« dolgo pot. Od podjetja z enim samim tovornjakom do enega vodilnih prevoznikov nevarnih in vnetljivih tekočin v regiji. Z varnimi in zanesljivimi transportnimi ter logističnimi rešitvami, aktivnimi partnerskimi odnosi, pa tudi nenehnim inovativnim prilagajanjem sledijo gospodarskemu razvoju. Pohvalijo se lahko s 25 let trajajočo tradicijo prevozništva, sebe pa ocenjujejo kot stabilno podjetje. Iz podjetja, ki ga je skromno začel njun oče, sta Gregor Hubat in njegov brat Aleksander, naredila mednarodno priznanega logista.

Incom, d. o. o.

Družinsko podjetje Incom iz Ajdovščine je največji proizvajalec sladoleda in zamrznjenih slaščic. Pod svojima blagovnima znamkama Leone in Leone AL!VE ali kot inovator in proizvajalec sladoledov za druge blagovne znamke – v svet vsakodnevno pošlje več kot dva milijona kornetov, palčk, lončkov, banjic in drugih vrst sladoleda. V podjetju je zaposlenih že več kot 400 sodelavcev, dobiček pa nenehno vlagajo v inovacije in razvoj. Letos bodo ustvarili 66 milijonov evrov prihodkov, kar je 11 milijonov več kot lani. Lastnik Andrej Slokar pravi, da mu več kot dobiček pomenijo razvoj, inovacije in dobri medosebni odnosi tako z družinskimi člani kot tudi z zaposlenimi.

Kodila, d. o. o.

Janko Kodila je leta 2000 družinsko podjetje prevzel od očeta in ime ponesel širom Slovenije. Danes blagovno znamko Kodila in njihove izdelke, od ocvirkov, paštet do šunk, v zadnjem času pa tudi nekatere nemesne izdelke, vsaj bežno pozna vsak. Tistim pravim gurmanom, ljubiteljem že po tradiciji močno opevane prekmurske hrane, pa se ob omembi imena Kodila takoj pocedijo sline. Zaposlujejo okoli 50 ljudi, letos bodo dosegli 5,5 milijona evrov prihodkov ob 17-odstotni rasti.

Labena, d. o. o.

Irena Lemut Čeh je idejo za lastno podjetje dobila v času krize, v kateri se je naša nekdanja država znašla v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Danes ima Labena več kot 75 zaposlenih, pisarne v vseh državah nekdanje Jugoslavije, svoje storitve tržijo v večjem delu Evrope, pri projektih pa sodelujejo s partnerji z vsega sveta. Svoje razvojno-raziskovalne storitve ponujajo največjim farmacevtskim podjetjem in zdravstvenim ustanovam širom sveta. Vse to se odraža tudi v številkah: lani so imeli blizu osem milijonov evrov prihodkov, kar je 15 odstotkov več kot leto prej, za letos jih prvič načrtujejo okroglih deset milijonov.

Pekarna Pečjak d.o.o.

Začetki Pekarne Pečjak segajo v leto 1972, ko je Stanislav Pečjak odprl obrtno delavnico za proizvodnjo keksov. Danes podjetje slovi tako po kakovostnih zamrznjenih in svežih pekovskih izdelkih kot po testeninah. Leta 2018 so ustvarili dobrih 36 milijonov evrov prihodkov od prodaje in več kot 700 tisoč evrov čistega dobička. V podjetju so danes zaposleni vsi trije otroci ustanovitelja s svojimi partnerji. Poleg razvoja je ena ključnih konkurenčnih prednosti Pekarne Pečjak tudi prilagodljivost, saj v pekarstvu hitro prilagajanje postaja vse bolj pomembno.

Pobles, d.o.o.

Zgodba družinskega podjetja Pobles se začne v 90. letih prejšnjega stoletja na lokaciji propadlega cerkniškega lesnega podjetja Brest. Ustanovitelj Branko Petrič je unovčil pogum in izkušnje ter z manjšo ekipo mizarjev začel delati pohištvo po naročilu. Danes je direktor Brankov sin Primož, ki je Pobles vzpostavil kot butičnega izdelovalca unikatnega pohištva višjega cenovnega razreda. Njihova konkurenčna prednost je osebni, celostni pristop. Stranka na enem mestu dobi vse: od idejne zasnove, projektiranja in izdelave do montaže in servisa.

Škerjanc, d. o. o.

Mitja Škerjanc je leta 1993 kot samostojni podjetnik iz garaže začel proizvodnjo gobic z jelenjo kožo in nato hitro nadaljeval s tapeciranjem stolov. Ker je bolj kot v proizvodnji videl priložnost v trgovini, je rešitev našel v lahkem tabureju. Tudi s pomočjo nadvse uspešne prodaje njihovega počivalnika za noge so zrasli v podjetje, ki ponuja celovite rešitve opreme pisarn, bolnišnic, vrtcev, predvsem pa hotelov in gostinskih objektov. Ponujajo stol, mize in vrtno pohištvo različnih materialov ter gostinsko opremo. Izdelke višjega kakovostnega razreda prilagajajo željam kupca.

***

Knjiga o družinskem podjetništvu 2018

 

Agitavitv Solutions, d.o.o. 

Agitavit Solutions, d. o. o.

Želja podjetjem ponuditi domače znanje pri razvoju IT-rešitev je vodila do tega, da sta zakonca Anka in Mišo Brus na noge postavila podjetje Agitavit Solutions. Danes več kot 80 zaposlenih v podjetju z informacijsko tehnologijo strankam rešuje najrazličnejše poslovne izzive. V zadnjih letih še povečujejo rast in tržni delež na nemškem trgu, razvijajo in tržijo lastne produkte ter iščejo nove priložnosti z raziskovanjem potenciala novih informacijskih področij. Polmilijonski dobiček v letu 2017 je dokaz, da izpolnjujejo in presegajo pričakovanja strank.

 

Ciciban, Afit d.o.o.

Ciciban (Afit, d. o. o.)

Miren na Goriškem je znan po več kot 100-letni čevljarski tradiciji. V čevljarstvo je že od samega začetka vpeta tudi družina Petejan, ki je danes specializirana za izdelavo otroških čevljev, poznanih pod blagovno znamko Ciciban. Z izdelavo čevljev se ukvarja že tretja generacija Petejanovih, pod okriljem katere podjetje vsako leto proizvede 600.000 parov otroških čevljev. Svojo dejavnost jemljejo kot poslanstvo – če delaš za otroka, pravijo trije bratje, imaš veliko odgovornost, da čevelj narediš kakovosten in udoben.

 

Damatech d.o.o.

Damatech, d. o. o.

Lahko bi rekli, da je družinsko podjetje Damatech jekleno – trdno in močno, tako kot jeklo, s katerim se ukvarjajo. So specialisti za trženje poboljšanih jekel za orodjarstvo, strojegradnjo in proizvodnjo obrabno obstojnih delov. Vidijo se kot najboljši dobavitelj rešitev za obdelavo in uporabo poboljšanih jekel v radiju petsto kilometrov. Mateja in Darko Mikec sta podjetje ustanovila skupaj in ves čas poslovanja rastejo hitro, skokovito. Leta 2016 je bilo v podjetju 18 zaposlenih, samo leto pozneje že 28. V zadnjih šestih letih so v razvoj investirali pet milijonov evrov, 80 odstotkov iz lastnih sredstev.

 

Logar trade, d.o.o.

Logar trade, d. o. o.

Družinsko podjetje Logar trade, ki se je s proizvodnjo izdelkov, povezanih s čebelarstvom, začelo ukvarjati že pred štiridesetimi leti, danes sodi v sam vrh proizvajalcev čebelarske opreme v Evropi. Izdelujejo izjemno kakovostno čebelarsko opremo iz nerjavečega jekla: točila za med, posode za shranjevanje medu, kuhalnike za topljenje voščin, pripomočke za steriliziranje voska, posode za odkrivanje satja, cedila ter filtre. Logarjeve izdelke uporabljajo ljubiteljski in profesionalni čebelarji v več kot 40-ih državah sveta. V podjetju dajejo velik poudarek na kakovost, ki je eden glavnih razlogov za uspešnost.

 

Marmor Hotavlje, d.o.o.

Marmor Hotavlje, d. o. o.

Kamen zahteva odlično poznavanje in kirurško natančnost pri obdelavi, ki jo obvladajo le izurjeni mojstri. Te najdemo v družinskem podjetju Marmor Hotavlje, ki je nastalo leta 1948, ko so se povezale delavnice ob vznožju kamnoloma. Podjetje se je s pravo vizijo in trdim delom razvilo v eno od vodilnih podjetij za obdelavo kamna na svetu. Danes za izvajanje vrhunskih celostnih storitev skrbi skoraj 130 zaposlenih – od ekipe inženirjev, tehnologov, arhitektov, oblikovalcev do kamnoseških mojstrov in drugih strokovnjakov.

 

Oblak Group d.o.o.

Oblak Group, d. o. o.

Podjetniške korenine Bogdana Oblaka, lastnika in direktorja podjetja Oblak Group, segajo v 18. stoletje; logaški obrtniki oziroma podjetniki pa so že celih pet generacij. Program betonskih tlakovcev ter drugih betonskih izdelkov za urejanje vrtov in okolice je njihov paradni konj, v katerega zadnja leta največ investirajo. Del prihodkov ustvarijo tudi z veleprodajo kozmetičnih izdelkov. Celotna skupina podjetij je lani ustvarila 12,5 milijona evrov prihodkov. Z veletrgovino ustvarijo 98 odstotkov svoje realizacije in ves čas gradijo na prepoznavnosti.

 

Pivovarna Pelicon d.o.o.

Pivovarna Pelicon d.o.o.

Pred petimi leti je iz ajdovske Pivovarne Pelicon na trg prišla prva steklenica butičnega piva. Že leto pozneje so jih ljubitelji piva trikrat izglasovali za najboljšo slovensko pivovarno leta. Lani je njihovo pivo Pelicon Coffee Stout na svetovnem prvenstvu na Češkem prejelo srebrno medaljo med vsemi prispelimi pivi z vsega sveta, leto pa se je zaključilo s še enim uglednim priznanjem – 31-letna Matej Pelicon in Anita Lozar sta prejela naziv Mladi podjetnik leta 2017. Leta 2015 so zvarili 60 tisoč litrov, leto pozneje še enkrat več, lani pa kar 150 tisoč litrov piva.

 

Polycom, d.o.o. 

Polycom Škofja Loka, d.o.o.

Družinsko podjetje Polycom je podjetniška zgodba bratov, Iztoka in Igorja Stanonika. Ob nesebični finančni in moralni podpori staršev sta se po hitri rasti svojih espejev odločila za združitev v skupno podjetje. Sodelovanje in povezanost bratov sta zapisana tudi v imenu podjetja, kjer “Poly” označuje material, ki ga uporabljajo, “com” pa pomeni bratsko vključenost, saj sta v podjetju “kompanjona”. Po dobrih 30 letih obstoja ima danes podjetje Polycom v dveh proizvodnih obratih, v Poljanah nad Škofjo Loko in Črnomlju, več kot 270 zaposlenih. Leta 2017 so v primerjavi z letom prej prihodke povečali za skoraj četrtino, na 31,2 milijona evrov.

 

Rigo, d.o.o. 

Rigo, d. o. o.

Družina Godnič iz Komna na Krasu je že skoraj tri desetletja vpeta v družinsko podjetje Rigo, ki prodaja ter servisira tekstilne in usnjarske stroje. 9 delavcev, zaposlenih v matičnem podjetju Rigo, ustvari 4,5 milijona evrov prihodkov na leto. Celotna skupina Rigo, ki vključuje še podjetji Rigo International (Srbija) in Rigo Retex (Makedonija), ustvari skupaj okoli 6 milijonov prihodkov ter zaposluje 20 ljudi. Zavezani h kakovosti in tehnični odličnosti so edino podjetje v tekstilni industriji, ki se redno uvršča na seznam prejemnikov slovenskih gazel. So del modne industrije, saj z njihovimi stroji ustvarjajo tudi največje svetovno znane modne hiše.

 

 Tera d.o.o.

TERA d. o. o., Tolmin

Podjetje TERA Tolmin se lahko pohvali s četrt stoletja bogato zakladnico izkušenj na področju prodaje tehničnih termoplastov in opreme za predelavo plastike. Podjetje se večinoma ukvarja z dobavljanjem tehničnih termoplastov v primarni obliki, to je granulat, in njihovo nadaljnjo prodajo. V Sloveniji imajo 400 kupcev, med njimi skoraj vsa pomembna slovenska podjetja, v tujini pa njihov seznam kupcev obsega več kot 100 podjetij. Družinsko podjetje ima 14 zaposlenih, lani so dosegli več kot 13 milijonov evrov realizacije in 30-odstotni izvoz.

 

Knjiga o družinskem podjetništvu 2017

Skupina Alpod

Skupina Alpod

Največji distributer lesenih talnih oblog v jugovzhodni Evropi prihaja iz Cerknice. Gre za družinsko podjetje Alpod, ki se ukvarja s prodajo ter polaganjem parketa in drugih enostavnih talnih oblog. Poleg Slovenije so s svojimi podružnicami v tujini prisotni na Hrvaškem, v Srbiji, na Češkem, Slovaškem, v Bolgariji, Italiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji, na Kosovu ter v Albaniji. V partnerstvu z dobavitelji z vsega sveta zagotavljajo obsežno ponudbo kakovostnih, ekoloških in tehnološko naprednih izdelkov.

 

Blaj Fasteners

Blaj Fasteners (Anton Blaj, d. o. o.)

Družinsko podjetje Blaj je že pol stoletja uveljavljeno kot preizkušen proizvajalec specialnih vijakov, ki so vključeni v kritične dele naprav. Blajeve vijake najdemo v ladjedelništvu, železniškem prometu, hidrocentralah in strojegradnji. V podjetju združujejo tradicijo, ki jo je začrtal ustanovitelj podjetja Anton, ter nova inženirska znanja in inovativnost današnjega časa. Veliko vlagajo v tehnološke posodobitve proizvodnje, razvoj strokovnega znanja sodelavcev in optimizacijo logistike, da lahko kupcem zagotovijo izdelke takrat, ko jih potrebujejo. Na seznamu kupcev imajo velika multinacionalna podjetja, kot so General Electric, Andritz in Siemens.

 

Happy Tours

Happy Tours (Družina Krumpak, d. o. o.)

Podjetje Happy Tours je eno od najhitreje rastočih evropskih organizatorjev potovanj na področju receptivnega (angl. incoming) turizma, to je turizma, ki temelji na privabljanju gostov. Niso “klasična”, temveč B2B agencija; njihovi kupci so druge turistične agencije. Mednarodna ekipa, ki vključuje 50 zaposlenih iz različnih držav sveta, letno organizira potovanja za več kot tisoč skupin popotnikov. Odlikujejo jih odzivnost, prisotnost na veliko trgih, poznavanje lokalnega okolja, mreža izkušenih vodnikov in prevoznikov ter 24-urna podpora strankam.

 

Humko, d.o.o.

Humko, d. o. o., Bled

Družinsko podjetje Humko je vodilno podjetje v Sloveniji na področju vzgoje rastlin, hortikulture in zelene infrastrukture. Prijavili so že več patentov za sisteme zelenih sten in razvili več kot 80 novih proizvodov za vrtnarjenje, ki jih prodajajo v vrtnarijah Gospodarsko interesnega združenja Profesionalna vrtnarska družba (Giz-PVD), določenih kmetijskih zadrugah in specializiranih prodajalnah. Tomaž Čufer, ustanovitelj podjetja, je uspešen podjetnik že od mladih nog, saj je svoje podjetje odprl že pri rosnih 17 letih.

 

Lingva

Lingva, d. o. o.

Ugledni svetovni velikani, kot so Audi, Porsche, Pipistrel, Gorenje, Elrad International in Intra Lighting, so stranke podjetja Lingva, d. o. o., specializiranega za proizvodnjo tiskanih vezij in šablon SMD. Odlikujejo jih predvsem tehnologija, uporabniška podpora in hitra dostava. S pravilnim prepoznavanjem trga so pred dvanajstimi leti vstopili na trg lasersko rezanih šablon, ki se je takrat šele razvijal. Zdaj se uvrščajo med štiri največje proizvajalce šablon.

 

Mebor, d.o.o.

Mebor, d. o. o.

Družinsko podjetje Mebor je eno od vodilnih na področju celovitih rešitev za potrebe v primarnem razrezu lesa. Ponašajo se z inovativnostjo, močno in robustno konstrukcijo ter visoko zmogljivostjo strojev Mebor. Ponudba obsega stroje za manjše, srednje in večje žagarske obrate, od manjših tračnih žag do celotnih žagalnih linij. Kljub velikim načrtom v proizvodnji ohranjajo pristno družinsko vzdušje in so tesno povezani z lokalnim okoljem. Prepričani so, da je treba z dobrim lesom lepo ravnati in zanj pravilno skrbeti.

 

Podjetja Medle

Podjetja Medle

Družinska podjetja Roletarstvo Medle, Senčila Medle in Medle IP se ponašajo z dolgoletno tradicijo proizvodnje ter vgrajevanja senčil, zaščit pred insekti in oken. Druga generacija uspešno nadaljuje vizijo inovativnega in iznajdljivega očeta Alojza Medleta. V današnja tri podjetja, ki domujejo v Novem mestu, je vpeta širša družina, ki skrbi za poslovanje in nadzorovano rast, predvsem pa za dobro počutje vseh – tako vodstva kot zaposlenih.

 

Oljarna Kocbek

Oljarna Kocbek (Gorazd Kocbek, s. p.)

Le malokdo ve, da bučno olje izvira iz slovenskih tal, saj je bilo prvič v zgodovini narejeno prav na ozemlju današnje Slovenije oziroma tedanje Avstro-Ogrske. Gorazd Kocbek je predstavnik že tretje generacije podjetja, ki je skozi zgodovino kljub oviram ves čas strmo raslo. Danes so njihovi izdelki prepoznavni tako pri nas kot v svetu in bogatijo najprestižnejše jedi za gurmane – od Dubaja, Japonske do Amerike.

 

Petre, d.o.o.

Petre, d. o. o.

Podjetje Petre je družinsko podjetje na Vranskem, ki deluje že 35 let. S pravilnimi poslovnimi odločitvami jim je uspelo ustvariti podjetje z več kot 50 tisoč kvadratnih metrov lastnih kapacitet šotorov. Imajo zelo široko ponudbo, ki poleg šotorov in skladiščnih hal vključuje tudi najem in prodajo odrov, paviljonov, miz, prtov, stolov, zaves in talnih oblog, pa tudi izdelavo ponjav in nadstreškov po naročilu. Pohvalijo se lahko z delom za nekatere največje slovenske dogodke in naročnike iz vrst uglednih slovenskih podjetij.

 

Plastika Skaza, d.o.o.

Plastika Skaza, d. o. o.

Podjetje Plastika Skaza letos praznuje 40. obletnico delovanja. S svojimi inovativnimi izdelki iz bioplastike pogled usmerjajo v prihodnost in skrbijo za boljši jutri. Njihovi izdelki so doma že v več kot milijon in pol gospodinjstev v 56 državah sveta. Svoje izdelke prodajajo svetovno znanim multinacionalkam, kot so Ikea, Landis & Gyr ter Gorenje, njihov zadnji uspeh pa je samostojen in odločen korak na ameriški trg. Kljub bliskoviti rasti ohranjajo vrednote družinskega podjetja in visoko stopnjo zaupanja na mednarodnem trgu.