Management mestnih središč v Sloveniji

Management mestnih središč v Sloveniji

Pilotni projekt Town Centre Managemant TCM oz. Management mestnih središč MMS je bil v Sloveniji prvič uveden leta 2011, v sodelovanju z GZS Podjetniško trgovsko zbornico in mestnimi občinami Celje, Ljubljana in Koper. V teh mestih deluje mestni manager ali koordinator za upravljanje mestnih središč in/ali združenje mestnih podjetnikov v različnih oblikah.

Številna mesta v Sloveniji so že aktivna na področju TCM in stremijo k sodelovanju na nacionalnem in mednarodnem nivoju za doseganje živih in živahnih mestnih središč.

Preko 24 občin je vključenih v mrežo TCM, kjer izvajajo ali bodo izvajale že predvidene aktivnosti za oživljanje mestnih jeder. Prenos znanja in izkušenj si občine med seboj delijo ob neformalnih srečanjih v posamezni občini. V živo si ogledajo praktične primere aktivnosti in se povezujejo za večji obisk domačih in tujih gostov.

Perspektiva v vašem mestu

Mestna središča, bogata s kulturno dediščino in pestro butično ponudbo, imajo velik pomen za razvoj celotnega mesta in širše družbe. MMS – TCM je fleksibilen model, ki se prilagaja potrebam in zmožnostim posameznega mesta.

Vaš model managementa mestnih središč naj vključuje:

  • mestne trgovce, gostince in druge zainteresirane podjetnike iz mestnega središča, ki se povežejo in tvorijo enotnega sogovornika,
  • podporo lokalnega prebivalstva,
  • stalno komunikacijo med podjetniki in občino ter osebo, odgovorno za koordinacijo,
  • skupne projekte in aktivnosti, ki bodo prispevali k privlačnemu in živemu mestnemu središču.

Vabimo vas, da si ogledate publikacijo Upravljanje mestnih središč, kjer so predstavljeni primeri dobre prakse v Sloveniji in Avstriji (pdf).