Predstavitev modela odličnosti EFQM in kazalnika EFQM Globalni indeks odličnosti

Model odličnosti EFQM je splošen in neobvezujoč okvir, ki temelji na devetih vsebinskih področjih oziroma rezultatih, ki jih je potrebno obravnavati pri analizi vsake organizacije. Organizacija, ki želi biti uspešna, ne glede na sektor, velikost, strukturo ali zrelost mora vzpostaviti ustrezen sistem upravljanja oziroma celosten model poslovanja. Model odličnosti EFQM je tako ena izmed možnosti in predstavlja praktično orodje, ki organizacijam omogoča oceniti, kje na poti odličnosti so, kje imajo še priložnosti, jih usmerja k ciljnemu razmišljanju in povezovanju ter daje osnovno strukturo sistema managementa organizacije.

Model odličnosti EFQM

Danes mora organizacija, bolj kot kdajkoli prej, razumeti uravnoteženost in uspešnost obvladovanja potreb ter pričakovanja deležnikov, kakor tudi obvladovati in posodabljati svoje notranje procese in krepiti sodelovanje znotraj organizacije.

Tukaj vam je dostopen krajši pregled Modela odličnosti EFQM, ki vam omogoča prvo seznanitev z modelom.

Celoten Model odličnosti EFQM v e-verziji in v slovenskem prevodu, pa si lahko naložite preko povezave. E-verzija modela ni namenjena nadaljni komercialni uporabi. Slovensko verzijo je brezplačno omogočila javna agencija SPIRIT Slovenija.

EFQM se je odločil, da v luči pomembnosti spodbujati in spremljati odličnost vidi potrebo po razvoju indeksa - EFQM Globalni indeks odličnosti(ang. EFQM Global Excellence Index), preko katerega je možno spremljati odlične organizacije. Indeks razlikuje med organizacijami po sektorjih/panogah, ter s tem omogoči globalno primerljivost in prepoznavnost. EFQM je v preteklosti naslovil preko 1000 organizacij, ki so že prejele priznanje EFQM, da se pridružijo in vpišejo v indeks. Preko indeksa želi EFQM spodbujati globalno prepoznavnost in kredibilnosti organizacij, ki so že bile prepoznane kot odlične, ter motivirati nove, da stopijo na to pot. Več o samem indeksu je dostopno na uradni spletni strani EFQM Global Excellence Index ali s klikom na spodnjo ikono. Indeks se bo v prihodnje še spreminjal, nadgrajeval oziroma razvijal.

Za še več informacij glede predstavljenega modela Vam je na voljo uradna spletna stran EFQM ali pa nas kontaktirajte na cpsjt/lvojmpAtqjsjutmpwfojb/tj ali tel. št. 01/589 18 83 in z veseljem se bomo povezali z Vami, na Vaši poti odličnosti.

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov