Kaj ponujajo tehnološke mreže?

Kaj ponujajo tehnološke mreže?

25. 05. 2010

Vir in informacije: Finance, 18.5.2010, www.finance.si, Avtor: Špela Bojc

Evropski denar

Tehnološke mreže v Sloveniji pomenijo novo vrsto organiziranosti, ki goji strateške povezave med podjetji in institucijami ter povezuje raziskovalno-razvojne dejavnosti v javnem sektorju s potrebami industrije.

Mrežno povezovanje in sodelovanje gospodarskih družb, izobraževalnih, razvojno-raziskovalnih organizacij ter vladnih institucij je ena od ključnih sestavin srednjeročnega raziskovalnega in razvojnega programa oziroma strategije razvoja Slovenije.

Razlog za povezovanje vseh inovacijskih akterjev je predvsem potreba po čedalje večji specializaciji in koncentraciji ključnih sposobnosti, ki jih imajo raziskovalne skupine ali podjetja, prav tako pa je mreženje izjemno pomembno za nacionalni in regionalni razvoj predvsem zaradi sinergijskih učinkov oziroma povečane izmenjave informacij in znanja med organizacijami ter posamezniki.

K večji izkoriščenosti neposrednega pretoka znanja in strokovnjakov med naštetimi sferami lahko veliko pripomore povečanje deleža inovativnih podjetij, povečanje vlaganj v tehnološki razvoj, opremo, laboratorije, oblikovanje podjetniških inkubatorjev v okviru visokega šolstva, povezovanje in sodelovanje v okviru evropskih in drugih mednarodnih projektov ter dodana vrednost visokotehnoloških izdelkov.

V Sloveniji ta hip delujejo štiri tehnološke mreže, in sicer tehnološka mreža informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), inteligentni polimerni materiali in pripadajoče tehnologije (IPMT), mreža za biotehnologijo in farmacijo (MBF) in tehnološka mreža tehnologije vodenja procesov (TVP). Danes mreže povezujejo več kot 70 podjetij različnih velikosti in ustanov, prek dveh regionalnih središč pa je povezanih še nekaj deset malih podjetij. Skupno število zaposlenih v vseh teh podjetjih je večje od 80 tisoč.

Vir: http://www.tvp.si/index.php?id=78

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj