Italija kljub novi vladi verjetno brez večjih sprememb poslovnega okolja

Italija kljub novi vladi verjetno brez večjih sprememb poslovnega okolja

01. 04. 2014

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 27.03.2014, Avtor: Franja Zagorc

Italija je februarja dobila novo vlado, ki jo vodi 39-letni Matteo Renzi. Najmlajši premier v zgodovini Italije optimistično napoveduje, da bo v 100 dneh spremenil državo. Opazovalci dvomijo, da mu bo to res uspelo, zato večjih sprememb poslovnega okolja zaenkrat ni pričakovati. Vsekakor pa se na italijanskem trgu odpirajo številne priložnosti, ki bi jih lahko slovenska podjetja bolje izkoristila.

Renzi, za katerega je med poznavalci razmer v Italiji slišati, da je do svojih nasprotnikov brezkompromisen, a da je morda ravno to tisto, kar Italija potrebuje, je sredi marca predstavil okvirni načrt ukrepov, s katerimi želi njegova ekipa spodbuditi gospodarstvo. Renzi svojo agendo ocenjuje kot doslej najbolj ambiciozno v Italiji.

Podrobnosti o ukrepih nameravajo predstaviti aprila, je pa Renzi med drugim že napovedal, da bodo s 1. majem znižali dohodnino za tiste z nižjimi in srednjimi dohodki, izpad dohodkov iz tega naslova pa nameravajo kriti s krčenjem državne porabe, dodatnim zadolževanjem in sredstvi, ki so se sprostila na račun cenejšega zadolževanja v zadnjem času.

S tem naj bi spodbudili potrošnjo, medtem ko nameravajo podjetja razbremeniti z 10-odstotnim znižanjem regionalnega davka za podjetja (t.i. IRAP davek), pokrili pa ga bodo z višjim davkom na dohodke od finančnih instrumentov, izključujoč državne obveznice. Napovedal je tudi poseben sklad za socialno podjetništvo.

Italija je konec lanskega leta s sicer zelo šibko 0,1-odstotno rastjo bruto domačega proizvoda (BDP) izšla iz najdaljše recesije po drugi svetovni vojni, Renzi pa je dal jasno vedeti, da se bo bolj kot na varčevanje osredotočil na rast in delovna mesta. Pri tem je sicer zagotovil, da s temi ukrepi ne bodo kršili omejitev EU glede proračunskega primanjkljaja.

Poleg gospodarskih se Italiji obeta tudi reforma političnega sistema, ki naj bi državi z bogato zgodovino ministrskih ekip med drugim prinesla bolj stabilne vlade.

Več

Priložnosti za poglobitev sodelovanja med državama in širitev poslovanja slovenskih podjetij v Italiji, eni naših najpomembnejših zunanjetrgovinskih partneric, ki se zanima tudi za privatizacijo v Sloveniji, se odpirajo na številnih področjih. Izpostaviti velja:

  • turizem
  • storitve
  • prehrambeno industrijo
  • informacijsko-komunikacijske tehnologije
  • avtomobilsko industrijo
  • obnovljive vire energije
  • gradbeništvo

Dodatne informacije: Več informacij o priložnostih na italijanskem trgu najdete na spodnjih povezavah:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj