Pol subvencij za samozaposlitve že pošlo

Pol subvencij za samozaposlitve že pošlo

11. 05. 2010

Vir in informacije: Finance, 4.5.2010, www.finance.si, Avtor: Andreja Rednak

Denarja za subvencije je letos 12 milijonov evrov, do marca že porabljenih 5,9; lani so razdelili 19,5 milijona

Sredi maja bodo na zavodu za zaposlovanje brezposelnim, ki se želijo ukvarjati s podjetništvom, spet na voljo subvencije za samozaposlitev. Denarja je manj kot lani, poleg tega so približno polovico predvidene kvote že izčrpali tisti, ki so se v program vključili že pred meseci, pa so subvencijo dobili letos.

Samo februarja so 4.500 evrov subvencije za samozaposlitev izplačali 1.032 brezposelnim, letos do marca že 1.308. Če vemo, da bo za letos na voljo okoli 12 milijonov evrov, s čimer bi lahko subvencionirali samozaposlitev nekaj manj kot 2.700 novih podjetnikov, je jasno, da bo denar letos pošel še hitreje kot lani, ko ga je zmanjkalo v začetku oktobra.

Vsak deveti brezposelni do zaposlitve s subvencijo

Lani je subvencijo za samozaposlitev prejelo 4.330 brezposelnih, za kar je zavod odštel 19,5 milijona evrov. Lani se je iz evidence brezposelnih zaradi zaposlitve ali samozaposlitve odjavilo 48.553 ljudi. Od tega se jih je samozaposlilo 5.855 oziroma 12 odstotkov vseh zaposlitev, slabe tri četrtine od tega (4.330) pa jih je za samozaposlitev dobilo subvencijo. Ali drugače, vsak deveti lani zaposleni iz vrst brezposelnih je prišel do (samo)zaposlitve s subvencijo, pri čemer niti niso upoštevane subvencije, do katerih so upravičeni delodajalci.

Pogoj je enoletna samozaposlitev

Po novem so na zavodu omilili pogoj za pridobitev subvencije na leto dni samozaposlitve (doslej dve leti). To pa zato, pravijo, ker se je v času krize precej povečalo tudi tveganje za ohranitev samozaposlitve. Če pa bo samozaposlitve konec prej kot v letu dni, bo moral prejemnik sorazmerni del subvencije vrniti. Na zavodu poudarjajo, da je doslej samozaposlitev dve leti ohranilo okoli 70 odstotkov prejemnikov subvencij. Spomnimo še, da je pred nedavnim davčna uprava manjšemu delu prejemnikov subvencije zaračunala akontacijo dohodnine, čeprav so jim na zavodu prej zagotavljali, da subvencije niso obdavčene.

Svetovalec bo preveril podjetniško idejo

Med letošnjimi novostmi je tudi ta, da bodo morali prihodnji podjetniki najprej opraviti svetovalni intervju z zunanjim podjetniškim svetovalcem, ki bo preveril podjetniško idejo kandidata in dal mnenje o možnosti, da se poslovna ideja in samozaposlitev uresničita. Tako kot doslej pa se bo moral kandidat vključiti še v delavnico priprave na samozaposlitev, ki bo trajala tri dni (doslej dva dni) in vsebuje osnove podjetništva, financiranja podjetja, trženja in predstavitve podjetja.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj