Veliko možnosti za gospodarsko sodelovanje z Indijo

Veliko možnosti za gospodarsko sodelovanje z Indijo

11. 05. 2010

Vir in informacije: STA, 14.4.2010, www.sta.si

Indija ponuja veliko možnosti tudi za slovenska podjetja, še vedno pa je kljub rasti blagovne menjave precej priložnosti neizkoriščenih, so poudarili na današnji konferenci v Ljubljani o gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Indijo. Izpostavili so vlaganje v infrastrukturo, med drugim v prometne povezave in proizvodnjo elektrike.

Za izboljšanje poslovnega sodelovanja z Indijo, katerega obseg se sicer povečuje, je še veliko prostora, je v nagovoru na konferenci, ki so jo pripravili ob izidu publikacije o možnostih gospodarskega sodelovanja med državama Exploring Opportunities: India and Slovenia as Economic Partners, dejal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič.

Po njegovem mnenju priložnosti niso le v industriji in logistiki, ampak bi lahko veliko več skupnih projektov vzpostavili na področju informacijskih tehnologij, gradbeništva, izobraževanja, znanosti ter raziskav in razvoja.

Indija namerava v obdobju 2007-2012 v razvoj infrastrukture vložiti 514 milijard dolarjev, so prek videokonference povedali predstavniki indijskega ministrstva za trgovino in industrijo. Do leta 2012 naj bi se sredstva, namenjena gradnji infrastrukture povečala s sedanjih petih na devet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Indijski BDP je leta 2009 znašal okoli 3300 milijard dolarjev.

Glavnina vlaganj bo namenjena gradnji elektrarn ter cest, železnic, pristanišč in letališč. Na področju elektroenergetike je potrebnih za 166 milijard dolarjev investicij, saj želijo skupno proizvodno zmogljivost povečati s 147.000 na 200.000 megavatov. Država investitorjem v elektroenergetsko infrastrukturo med drugim ponuja oprostitev davka na dobiček pravnih oseb za obdobje 10 let v prvih 15 letih delovanja.

Pri gradnji cest bi potrebovali za 78 milijard dolarjev investicij, od tega tretjino pričakujejo iz zasebnega sektorja. Tudi tu ponujajo oprostitev davka na dobiček za desetletno obdobje ter med drugim tudi državna poroštva javno-zasebnim partnerstvom.

Neposredne tuje investicije med drugim pričakujejo še na področjih telekomunikacij (po navedbah ministrstva se število naročnikov mobilne telefonije vsak mesec poveča za do 14 milijonov) in avtomobilske industrije.

Indijsko gospodarstvo v glavnem poganja potrošnja, in ne izvoz kot nekatere druge azijske države, je poudaril indijski veleposlanik v Sloveniji Villur S. Seshadri in dodal, da se širi srednji sloj prebivalstva. Po ocenah svetovalne družbe Invest India naj bi do leta 2015 srednji sloj predstavljal 20 odstotkov prebivalstva, do leta 2025 pa 41 odstotkov.

Gospodarsko sodelovanje med Indijo in EU naj bi olajšal in okrepil prostotrgovinski sporazum, o katerem pogajanja še potekajo.

Blagovna menjava med Indijo in Slovenijo se povečuje. Tako se je po podatkih GZS v prvih 11 mesecih lani v primerjavi z enakim obdobjem predlani zvišala s 124,9 milijona na 177,8 milijona evrov, pri čemer se je izvoz v Indijo povečal s 43,6 milijona na 65,4 milijona evrov, uvoz iz Indije pa s 81,4 milijona na 112,5 milijona evrov.

Med slovenskimi podjetji, ki delujejo v Indiji, so Krka, Delta, Dhimahi, Eti, Radeče Papir, Slovenska industrija jekla, Turboinštitut, BIA Separations, Trimo, Avtomobilski grozd Slovenije, Iskra Kondenzatorji, Litostroj Power, Petra Stroji, Kolektor Group in Avto Celje.

Priložnosti za Slovenijo so v vzpostavitvi povezav med indijskimi pristanišči in Luko Koper. Glede na načrte za širitev Luke Koper in za modernizacijo slovenskih železnic bi lahko bila Luka Koper vstopna točka za trgovino s tem delom Evrope, je dejal Seshadri. Možnosti so tudi v sodelovanju med manjšimi podjetji iz obeh držav, indijska podjetja pa bi se lahko prek slovenskih povezala tudi z trgi na Balkanu.

Ena od možnosti za vzpostavitev stikov bo jeseni, ko bo, kot je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve Dragoljuba Benčina, premier Borut Pahor z gospodarsko delegacijo obiskal Indijo.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj