BiH kljub političnemu zastoju zanimiva za slovenska podjetja

BiH kljub političnemu zastoju zanimiva za slovenska podjetja

17. 09. 2013

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 14. 8. 2013, Avtor: Bojan Pivk

Bosna in Hercegovina (BiH) je v zadnjih letih znova v močnem političnem zastoju, saj se vsi trije konstitutivni narodi ne morejo dogovoriti o osnovnih zadevah za delovanje države, še manj pa so si edini glede prihodnosti. Brezposelnost je velika, plače so nizke, kljub temu pa v državo prihaja tuja pomoč, gospodarstvo naj bi letos beležilo manjšo rast. Zato je BiH še vedno zelo zanimiv trg za slovenska podjetja.

Trgovinska menjava je precejšnja

Slovenija in BiH letno ustvarita za med 800 in 900 milijonov evrov trgovinske menjave, pri čemer Slovenija ustvari za povprečno 200 milijonov evrov presežka. Slovenija v BiH največ izvozi različnih goriv, električnih strojev, zdravil in avtomobilov, uvozi pa različnih kotlov, strojev in kovin.

Priložnosti še precej

Dodatne priložnosti za slovenska podjetja so predvsem na področju energetike (predvsem dobav generatorjev, opreme za prenos energije), telekomunikacij (mobilna in fiksna telefonija, širokopasovne povezave, internetna televizija...), infrastrukture (gradnja in inženiring cest, modernizacija železniškega omrežja), prehrane in farmacevtsko-zdravstvene opreme.

Slovenska podjetja so v BiH dobro znana, kljub različnim debaklom (npr. nedokončanje sarajevske obvoznice s strani slovenskih gradbincev, kalvariji odpuščenih bosanskih delavcev iz slovenskih gradbenih podjetij) pa še vedno uživajo precejšen ugled. Zato imajo določene prednosti pred ostalimi tujimi podjetji, največjo konkurenco pa predstavljajo podjetja iz Hrvaške in Srbije, ki so v BiH močno navzoča.

BiH je tudi polna pasti

Razdelitev BiH na Republiko srbsko in Federacijo BiH, slednja se deli na deset kantonov, državi onemogoča normalen gospodarski razvoj in pomembnejše tuje naložbe, saj so birokratske ovire ogromne. Država ima tako na federalni, kantonalni, lokalni ravni različna pravila, na področja prispevkov, taks, zahtev standardov, kar velikokrat tujega podjetnika stane veliko časa in tudi denarja.

Svetovna banka tako npr. ocenjuje, da ustanovitev podjetja v BiH traja kar 40 dni, zato je lokalni partner, za manjše ali srednje podjetje, skoraj nujnost.

Posebna težava so javna naročila in različni državni razpisi, kjer je velika netransparentnost in možnost korupcije. Poleg tega sodni sistem ne omogoča hitrega reševanja sporov, določene zakonske določbe pa se v različnih entitetah izvajajo drugače.

Dodatne informacije: Več informacij najdete tudi na spodnjih spletnih straneh:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj