Ustanavlja se Slovensko-ukrajinski poslovni svet

Ustanavlja se Slovensko-ukrajinski poslovni svet

03. 09. 2013

Vir in informacije: Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), 23. 8. 2013, www.gzs.si

Slovenija in Ukrajina imata že tradicionalno dobre gospodarske odnose, zato ne preseneča, da številna slovenska podjetja uspešno poslujejo na 45-milijonskem ukrajinskem trgu.

Blagovna menjava med državama je lani presegla 230 milijonov evrov, večino pa predstavlja slovenski izvoz v Ukrajino, ki je lani znašal skoraj 220 milijonov evrov.

Trend rasti se nadaljuje tudi v letošnjem letu, s čimer se Ukrajina uvršča med dvajset najpomembnejših izvoznih trgov slovenskega gospodarstva. Priložnosti za krepitev sodelovanja pa je nedvomno še veliko.

Kar nekaj slovenskih podjetij je izrazilo željo po tem, da bi se zainteresirana podjetja, posamezniki in institucije tesneje in bolj ciljno povezala pri prodoru in poslovanju na ukrajinskem tržišču, podobno kot je to v primeru Slovensko-ruskega poslovnega sveta.

Osrednja naloga Slovensko – ukrajinskega poslovnega sveta bi bila predvsem v izmenjavi izkušenj in poslovnih praks ter v iskanju možnosti za učinkovitejše, povezano nastopanje na trgu Ukrajine. Pomembno je tudi, da se preko Poslovnega sveta zagotovi sodelovanje gospodarstva pri aktivnostih državnih institucij za krepitev tesnejšega gospodarskega sodelovanja in premagovanje morebitnih ovir med državama.

Formalna ustanovitev Sveta bo predvidoma 10. septembra ob obisku ukrajinskega zunanjega ministra v Sloveniji.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj