Preverite, ali imate pravi blagajniški program

Preverite, ali imate pravi blagajniški program

02. 07. 2013

Objavljeno: Finance, 27. 6. 2013, www.finance.si, Avtor: Tanja Smrekar Iskrić

Če boste imeli po 1. juliju program, ki omogoča brisanje računov brez sledi, boste lahko vrtoglavo oglobljeni.

Posamezniki, ki opravljate dejavnost, boste lahko kaznovani z globo od tri do deset tisoč evrov, kazni za samostojne podjetnike se bodo gibale med 20 in 70 tisoč evri, pravne osebe pa bodo morale plačati od 50 do 250 tisoč evrov.

Torej - če poslujete z gotovino, še enkrat preverite, kakšen blagajniški program uporabljate. Dodajmo, programi, ki izpolnjujejo zakonske zahteve in torej ne omogočajo brisanja brez sledi, stanejo od 200 do 500 evrov.

Poostren nadzor

Davčni inšpektorji pripravljajo poostrene nadzore. Skupaj z informatiki bodo preverjali programe na terenu in prekopirane v svojih pisarnah. V prvih dneh julija naj bi sicer zavezance še informirali. Kljub temu se na to ne zanašajte preveč. In ne pozabite: tudi če ne boste dobili kazni, ker imate napačen program, jo boste, če ste skrivali ali brisali račune ali teh niste izdajali.

Sicer pa boste morali podjetniki in podjetja davkarjem v postopku davčnega nadzora predložiti izpis podatkov o izdanih računih, in to v treh delovnih dneh po prejetju zahteve. Čas se na pisno zahtevo zavezanca lahko podaljša največ za pet delovnih dni.

Nova pravila veljajo tudi za programerje: prepovedano je prodajati in omogočati dostop do blagajniških programov, ki omogočajo brisanje računov brez sledi. Če torej pišete in prodajate (ali posojate) prepovedane blagajniške programe, boste lahko oglobljeni enako kot uporabniki teh programov. Davkarji naj bi vas odkrili prav prek uporabnikov vaših programov.

Kaj pa blagajne na trak?

Za zdaj še lahko imate stare blagajne, torej »na trak«. A tudi vi pričakujte poostrene nadzore inšpektorjev. Zahtevane podatke boste morali tako namesto na elektronskem nosilcu pač predložiti v obliki izpisa kontrolnega traku registrske blagajne na papirju.

Možne so davčne blagajne

Kljub omenjenim prepovedim glede blagajniških programov država pospešeno pripravlja tudi uvedbo davčnih blagajn, ki bodo neposredno povezane z davčnim organom. Gre za blagajne, ki so jih uvedli tudi Hrvati.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj