Mednarodna konferenca - »Pokrizni socialni dialog v gradbeni panogi«

Mednarodna konferenca - »Pokrizni socialni dialog v gradbeni panogi«

18. 06. 2013

Kako lahko paritetni skladi pripomorejo k napredku socialnega dialoga za izboljšanje položaja podjetij in zaposlenih v gradbeni panogi

Datum: 20. junij 2013

Kraj: Gospodarska zbornica Slovenije (velika dvorana A), Dimičeva 13, Ljubljana

Mednarodna konferenca z naslovom: »Pokrizni socialni dialog v gradbeni panogi« bo potekala v četrtek, 20. junija 2013, v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije (velika dvorana A), Dimičeva 13, Ljubljana.

V krizi, ki je prizadela gradbeništvo v Sloveniji, so prišle na dan tudi vse pomanjkljivosti sedanjih oblik sodelovanja socialnih partnerjev v gradbeništvu. Toda rešitve že obstajajo; v razvitih državah jih uspešno uporabljajo ne le desetletja, ampak celo več kot stoletje (npr. Nemčija).

Tudi slovensko gradbeništvo orje ledino z zasnovo primernega koncepta paritetnih socialnih skladov. Socialnim partnerjem v zahodnih evropskih državah se je v preteklosti uspelo uspešno dogovoriti, katere pravice, tveganja in prednosti za določena področja so za delodajalce in delojemalce v gradbeni panogi pomembni. Ta so uskladili in podpisali sporazum ter prek dogovorjene pravne ureditve (s kolektivno pogodbo, kolektivnim sporazumom, ustavnim aktom, pogodbo civilnega prava ali kar z zakonom) in ustanovili paritetni sklad. Država v tovrstne panožne socialne dogovore ne more posegati, jih pa upošteva. Upravljanje paritetnega sklada je strogo določeno in neodvisno, ter zaupano izbranim usposobljenim predstavnikom socialnih partnerjev.

Nekaj področij, ki jih lahko urejajo paritetni skladi v Sloveniji:

  • poklicno izobraževanje in usposabljanje
  • nadomestilo dela plač zaposlenim in izplačila denarnega nadomestila podjetjem zaradi neugodnega vremena
  • odpravnine zaposlenim v primeru tehnoloških presežkov, odpuščanj in insolvenčnih postopkov.

Program

Simultano prevajanje za udeležence zagotovljeno.

Kotizacije ni!

Dodatne informacije in prijave

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj