Brezplačni seminar o mednarodni zaščiti geografskih označb, njihovem trženju in upravljanju

Brezplačni seminar o mednarodni zaščiti geografskih označb, njihovem trženju in upravljanju

11. 06. 2013

Datum: 20. junij 2013, od 9.00 ure dalje

Kraj: v prostorih Urada RS za intelektualno lastnino, Kotnikova 6, Ljubljana

Urad RS za intelektualno lastnino organizira 20. junija 2013 v sodelovanju s Svetovno organizacijo za intelektualno lastnino (WIPO) brezplačni seminar o mednarodni zaščiti geografskih označb, njihovem trženju in upravljanju, ki bo potekal v četrtek, 20. junija 2013, od 9.00 ure dalje v prostorih Urada RS za intelektualno lastnino, Kotnikova 6, Ljubljana.

Prekmurska gibanica, Nanoški sir, Idrijska čipka, ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Kraški teran ... so primeri proizvodov, ki so povezani z določeno naravno danostjo, kakovostjo in geografsko označbo. Slovenci znamo narediti visoko kakovostne izdelke, ki so povezani z našimi naravnimi danostmi in bogato kulturno dediščino – vendar ali znamo te izdelke tudi ustrezno tržiti in jih kot edinstvene ustrezno varovati?

Slovenija je država z razmeroma mladim tržnim gospodarstvom, prodajna miselnost pri proizvajalcih naših lokalnih proizvodov je ponekod še slabo razvita, posebej v primerjavi s tržnimi gospodarstvi z dolgo tradicijo. Pri zaščiti geografskih označb sta Francija in Italija zagotovo državi, ki se zelo dobro zavedata pomena zaščite geografskih označb in znata to dejansko tudi tržiti. S primeri bosta na seminarju postregla strokovnjaka Florence Rojal iz Registra geografskih označb po Lizbonski pogodbi pri WIPO in Leo Bertozzi, svetovalec pri konzorciju Parmigiano Reggiano, Italija. S seminarjem želijo slovenskim proizvajalcem, predstavnikom podpornega okolja in državnih organov omogočiti podrobnejšo seznanitev s tem področjem, s tem pa prispevati k večji ozaveščenosti in zaščiti.

Zakaj zaščititi? Učinek zaščite geografskih označb je večplasten: proizvajalci lahko dosežejo višje cene, ki so hkrati nadomestilo za vzdrževanje visoke in trajne kakovosti proizvodov, potrošnikom nudijo garancijo glede načina proizvodnje in kakovosti; geografske označbe so tudi spodbujevalec razvoja in promocije posameznih regij in držav, saj omogočajo večjo proizvodnjo in ustvarjajo nova delovna mesta ter pripomorejo k pravičnejši razporeditvi dodane vrednosti skozi celotno verigo od proizvajalca do potrošnika. Pri geografskih označbah je to še posebej pomembno, saj gre za povezavo zaščite izdelkov posebne kakovosti oziroma posebnih značilnosti z določenim geografskim območjem.

Okvirni program seminarja

Seminar bo potekal v angleškem in slovenskem jeziku.

Prijave: Prijave pošljite do 14. junija na e-naslov: info@uil-sipo.si, s pripisom: Prijava na seminar.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj