Nemčija - blizu in poznana, a še predaleč in neodkrita

Nemčija - blizu in poznana, a še predaleč in neodkrita

13. 11. 2012

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 1.11.2012, Avtor: Barbara Dovč

Nemčija je najpomembnejša slovenska zunanjetrgovinska partnerica. Marsikdo tako meni, da so možnosti na tem trgu zato omejene, a se moti. Ta trg, ki je Sloveniji razmeroma dobro poznan, a je vseeno zelo zahteven, slovenskim podjetnikom ponuja številne priložnosti.

V Nemčiji živi približno 40.000 Slovencev, ki si želijo večjega meddržavnega gospodarskega sodelovanja. To je sicer obširno, a je Nemčija tako velik trg, da je tam še veliko neizkoriščenih priložnosti.

Poznavalci jih največ vidijo v avtomobilski industriji, ki se sicer po vsej Evropi sooča s padcem naročil, v lesni, kovinsko-predelovalni in prehrambeni industriji. Možnosti pa so odprte tudi pri infrastrukturnih projektih, zelenih tehnologijah, energetiki, turizmu ipd.

Nekaj težav na nemškem trgu je pri napotitvah delavcev, kar je pogosto zlasti v gradbeništvu, saj se delodajalci ne pozanimajo dovolj o postopkih in zakonih, ki urejajo to področje. Tako prihaja do zlorab, na kar med drugim opozarjajo slovenski sindikati, po drugi strani pa do kazni in prepovedi opravljanja storitev v Nemčiji.

Največje gospodarstvo v Evropi se je z najhujšo krizo soočilo v letu 2009, zadnja leta pa beleži kar vzpodbudno rast. Avgusta je zabeležila presenetljivo krepko rast izvoza, zlasti na račun povpraševanja držav izven območja evra, med katerimi sta v ospredju ZDA in Kitajska, v zadnjem četrtletju pa ji napovedujejo stagnacijo ali manjši padec bruto domačega proizvoda.

Po svoje to izredno izvozno naravnano gospodarstvo rešuje prav Kitajska, vendar je treba poudariti, da je Nemčija pred leti pravočasno sprejela nekaj pomembnih ukrepov za izhod iz krize, med njimi obsežen infrastrukturni program. Letos naj bi tamkajšnje gospodarstvo tako beležilo 0,8-odstotno rast, prihodnje leto pa enoodstotno rast.

Nemčija je slovenska ključna tako gospodarska kot politična partnerica. Blagovna menjava med državama je leta 2011 dosegla 8,57 milijarde evrov, Slovenija pa z njo ustvari približno petino zunanje trgovine. V letošnjih prvih petih mesecih je blagovna menjava znašala 3,61 milijarde evrov. V izvozu in uvozu prevladujejo električni stroji in oprema ter vozila.

Slovenija ima v Nemčiji veleposlaništvo v Berlinu, generalni konzulat v Münchnu ter konzulate v Hamburgu, Frankfurtu na Majni in v Dresdnu. Konzulat v Düsseldorfu je Slovenija zaradi težkih gospodarskih razmer in varčevalnih ukrepov zaprla sredi letošnjega septembra.

Konzulat v Dresdnu pa je Slovenija odprla letošnjo pomlad. Kot je ocenila, si lahko Slovenija v zvezni deželi Saški, ki je med nekdanjimi vzhodnonemškimi deželami industrijsko najbolj razvita, obeta sodelovanje pri razvoju evropske prometne mreže, sodelovanje na znanstveno-raziskovalnem področju v avtomobilski industriji ipd.

Nemčija je zanimiv, a zahteven trg. Državo z več kot 80 milijoni prebivalcev je treba temeljito analizirati ter v njej najti prave prodajne poti. Pri tem lahko podjetjem pomagajo zastopniki ali obiski najrazličnejših sejmov, kjer se lahko tkejo poslovne vezi.

Dodatne informacije: Več poslovnih informacij o Nemčiji najdete na spletni strani Izvozno okno.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj