Turčija vse bolj zanimiva tudi za Slovenijo

Turčija vse bolj zanimiva tudi za Slovenijo

25. 09. 2012

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 23. 8. 2012, Avtor: Franja Zagorc

Turčija postaja z gospodarskega vidika vse bolj zanimiva tudi za Slovenijo. V zadnjem času v javnosti odmeva kar nekaj primerov morebitnih turških vlaganj v Slovenijo, priložnosti pa se ponujajo tudi za prodor na turški trg. Turčijo naj bi z gospodarsko delegacijo predvidoma oktobra obiskal tudi gospodarski minister Radovan Žerjav.

Turčija, država z več kot 70 milijoni prebivalcev, ki povezuje Evropo in Azijo, je lani zabeležila 8,5-odstotno gospodarsko rast. IMF napoveduje, da se bo njen BDP letos realno okrepil za 2,3 odstotka, leta 2013 pa za 3,2 odstotka.

Turčija se želi do leta 2023 prebiti med 10 gospodarsko najmočnejših držav na svetu. Vedno bolj zanimiva postaja tudi za slovenska podjetja, ki kažejo veliko zanimanja za dvostransko sodelovanje. Na gospodarskem ministrstvu pojasnjujejo, da bo Turčija uvrščena med ciljne trge na področju internacionalizacije v letu 2013. Maja se je v Sloveniji že mudila turška delegacija, premiera obeh držav Janez Janša in Recep Tayyip Erdogan pa sta se zavzela za še tesnejše gospodarsko sodelovanje.

Ob tej priložnosti sta se srečala tudi oba gospodarska ministra. Dogovorila sta se, da Žerjav še letos obišče Turčijo. Obisk bo predvidoma potekal oktobra, ministra pa naj bi spremljala tudi gospodarska delegacija. Kot nadaljevanje teh aktivnosti bo ob koncu leta potekalo še zasedanje mešane komisije za gospodarsko sodelovanje, katere nosilec je ministrstvo za zunanje zadeve.

Ker so priprave na oba dogodka še v teku, v tem trenutku podrobnosti še niso znane. Na velik interes za poglobitev sodelovanje kaže tudi odločitev vlade, ki je julija sprejela sklepe o odprtju dodatnih konzulatov v turških mestih Trabzon, Erzurum, Kayseri in Mersin.

In v katerih panogah se odpirajo priložnosti za prodor slovenskih podjetij na turški trg? Veliko priložnosti je v avtomobilski industriji oz. v dobavi materialov in rezervnih delov, v IKT sektorju, v elektro industriji, vse bolj razvita je tudi pohištvena industrija, zato se nekaj priložnosti odpira tudi za podjetja iz lesne industrije. Pri tem je treba opozoriti, da morajo biti podjetja na turškem trgu cenovno konkurenčna, saj je tam prisotna vsa svetovna konkurenca, ki ima kakovostne izdelke, ki zaradi masovne proizvodnje dosežejo nižjo ceno.

Zelo pomembno je, da podjetja najdejo primernega lokalnega zastopnika, saj so zahteve po stalni prisotnosti in odzivnosti zelo velike. Imajo veliko mlade in izobražene delovne sile, kar je velika konkurenčna prednost pred tujo delovno silo, saj so mladi turški strokovnjaki bistveno manj plačani kot evropski. Podjetja morajo spoštovati drugačno kulturo in običaje, biti morajo vztrajna in potrpežljiva, da uspešno sklenejo posel. Turki so zelo dobri trgovci in pogajalci, a ko podjetja pridobijo njihovo zaupanje, stvari stečejo same.

Podjetja morajo biti poleg Carigrada pozorna še na druge dele Turčije. Priložnosti se odpirajo v Bursi, ki je najbolj znana po avtomobilski industriji in tekstilu. Veliko se v zadnjem času dogaja v Izmirju in bližnji Manisi, kjer je najbolj razvita elektro industrija in industrija bele tehnike. V Manisi je ena največjih in najbolj perspektivnih industrijskih con, kjer je veliko tujih podjetij. Priložnosti se kažejo tudi v malce bolj oddaljenih krajih, kot sta Gaziantep in Kayseri.

Carigrad sicer še vedno pomeni vstopno točko. Podjetja, ki primarno delujejo v drugih krajih, imajo tukaj svoje pisarne, zato se prvi stiki še vedno navežejo v Carigradu.

Turške oblasti nudijo spodbude predvsem v industrijskih conah, kjer je organizirana vsa infrastruktura, ki jo podjetja koristijo po bistveno nižjih cenah, vsa dovoljenja za obratovanje pa jim priskrbi uprava cone. Nudijo jim olajšave pri plačilu davkov, nekaj let pa plačujejo bistveno manj socialnih prispevkov za delavce. Nedavno so sprejeli tudi pakete spodbud na državni ravni, v okviru katerih bodo bolj oddaljeni kraji, ki sodijo med manj razvite, dobili še več omenjenih spodbud.

Podjetja lahko podrobnejše informacije dobijo na generalnem konzulatu Slovenije v Carigradu in gospodarskem ministrstvu.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj