Kako na nemški trg in tam ustanoviti podjetje

Kako na nemški trg in tam ustanoviti podjetje

12. 06. 2012

0 1
Koristnost članka
0 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: http://podjetnistvo.finance.si/, 16. 5. 2012, Avtor: Rok Pikon

Nemško gospodarstvo je najbolj zdravo v Evropi, rast pa je bila boljša, kot so napovedovali analitiki. Kako postati del tega?

1. Katere panoge so najbolj zanimive

 • Sektor energetske učinkovitosti: ta v Nemčiji na leto ustvari 67 milijard evrov prihodkov, v prihodnjih letih pa pričakujejo več kot desetodstotno letno rast. Tretjina družb v tem sektorju ima dobičkovne marže nad deset odstotki.
 • IKT-sektor (informacijska tehnologija in telekomunikacije): podjetja v tem sektorju vsako leto ustvarijo 137 milijard evrov prihodkov in zaposlujejo 850 tisoč ljudi. Najzanimivejša področja IKT-sektorja so računalništvo v oblaku, IT-varnost in pametni sistemi za električna omrežja.
 • Avtomobilska industrija: nemški avtomobilski trg je največji v Evropi, vsako leto v Nemčiji izdelajo 5,5 milijona osebnih vozil, avtomobilska podjetja pa ustvarijo 300 milijard evrov prihodkov.
 • Elektronika in mikrotehnologija: letni znesek prihodkov podjetij je okoli 180 milijard evrov, 12 milijard evrov pa na leto namenijo za raziskave in razvoj.
 • Hrana in pijača: prihodki tega sektorja presegajo 150 milijard evrov, vendar pa so zelo stroga pravila pri proizvodnji in prodaji hrane in pijače.

Tudi sicer so na nemškem trgu stroga pravila pri pakiranju in recikliranju. Vendar pa je tudi na trgu okoli deset ponudnikov upravljanja odpadkov, ki vam bodo prevzeli upravljanje odpadkov, glede na to, kaj in koliko proizvajate.

2. Kako se predstaviti na trgu

Najboljši za predstavitev podjetja so sejmi. Teh je v Nemčiji veliko, najpomembnejši pa je Deutsche Messe v Hannovru. Seznam dogodkov najdete na njihovi spletni strani: www.messe.de. Za tekstilno industrijo priporočajo prodajne agente, za hrano in pijačo prodajo na debelo, za avtomobilsko in strojno industrijo pa podružnico.

3. Kako ustanoviti podjetje

Nemčija pozna nekoliko več oblik družb kot Slovenija, najpogostejše so delniška družba (AG), družba z omejeno odgovornostjo (GmbH) in tako imenovana mini družba z omejeno odgovornostjo (UG).

Ustanovitev GmbH - Družbeniki sklenejo družbeno pogodbo v obliki notarskega zapisa.

 • Imenujejo direktorje.
 • Odprejo bančni račun in vplačajo osnovne vložke - ta je 25 tisoč evrov.
 • Prijavijo družbo v poslovni register.
 • Registrsko sodišče preveri listine in vpiše družbo v poslovni register.

Nova družba se mora pridružiti tudi območni gospodarski zbornici.

Ustanovitev UG

Postopek ustanovitve UG je enak kot pri GmbH, le da je najnižje vplačilo osnovnega kapitala en evro, za družbeno pogodbo pa se uporabi standardni obrazec, enak za vse UG, ki vsebuje tudi sklep o imenovanju poslovodje in seznam družbenikov.

4. Katere davke mora plačevati podjetje

 • Davek na dodano vrednost (sedem- in 19-odstotni)
 • Davek od dohodka iz dejavnosti. Tega pobere občina, višina pa je odvisna od prihodkov podjetja in od občine. Za osebne družbe so neobdavčeni prihodki do 24.500 evrov, podjetje pa lahko z izbiro občine, kjer bo imelo sedež, prihrani več tisoč evrov na leto.
 • Davek od dohodkov pravnih oseb: 15 odstotkov dobička ter še 5,5 odstotka tega davka kot solidarnostni prispevek.

5. Koristni naslovi

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj