Sedmi okvirni program se izteka, prihajajo Obzorja 2020

Sedmi okvirni program se izteka, prihajajo Obzorja 2020

20. 12. 2011

Vir in informacije: Finance, 20.12.2011, www.finance.si, Avtor: Andreja Lončar

Evropske spodbude za inovativna podjetja

Slovenija je od leta 2007 do začetka letošnjega novembra načrpala 96,5 milijona evrov evropskih sredstev za raziskave in razvoj.

Programi, ki ponujajo možnost pridobitve evropskih sredstev za raziskave in razvoj, so precej razdrobljeni. Tako se lahko podjetniki med drugim prijavijo na razpise sedmega okvirnega programa, programa Eurostars, okvirnega programa za konkurenčnost in inovativnost, sredstva pa se zagotavljajo tudi iz evropskega sklada za regionalni razvoj prek vlad držav članic. Skupno so izdatki EU za raziskave in razvoj v Sloveniji lani znašali 46 milijonov evrov, kaže nova aplikacija EU, ki prikazuje prihodke in odhodke evropskega proračuna. Znesek pomeni šest odstotkov celotnih izdatkov EU za Slovenijo, kar je dve odstotni točki pod povprečjem članic EU.

Do novembra slovenska podjetja pridobila skoraj sto milijonov evrov

Sedmi okvirni program velja od leta 2007 do 2013, njegov proračun pa je 50,5 milijarde evrov. Projekti programa so praviloma veliki večpartnerski projekti, v nekaterih primerih pa so lahko prijavitelji in izvajalci tudi posamezna podjetja in ustanove. Sodelovanje je namenjeno univerzam, raziskovalnim središčem, multinacionalkam, malim in srednjim podjetjem, javni upravi, posameznikom in različnim organizacijam. Zadnji razpisi v tem programu bodo objavljeni poleti 2012.

Obzorja 2020 združujejo programe spodbud

Pred dnevi je evropska komisija predstavila nov sedemletni program za raziskave in inovacije Obzorja 2020. Ta predvideva 80 milijard evrov sredstev za raziskave in inovacije v letih od 2014 do 2020, združeval pa bo tri do zdaj ločene programe: sedmi okvirni program, okvirni program za konkurenčnost in inovativnost ter dejavnost evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo. Predlog programa morata potrditi še evropski parlament in svet Evropske unije, sprejet pa naj bi bil do konca leta 2013.

Več

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj