6. Slovenski forum inovacij obiskalo rekordnih 4000 obiskovalcev

6. Slovenski forum inovacij obiskalo rekordnih 4000 obiskovalcev

29. 11. 2011

Vir in informacije: www.podjetniski-portal.si, 23.11.2011

S svečano podelitvijo nagrad avtorjem najboljših inovacij se je 23.11.2011 na Gospodarskem razstavišču zaključil šesti Slovenski forum inovacij. Pestro dogajanje je na osrednjo dvodnevno nacionalno prireditev o inovativnosti pritegnilo rekordno število obiskovalcev, kar štiri tisoč.

Slovenski forum inovacij je letos potekal22 in23. novembra 2011 na Gospodarskem razstavišču že šestič po vrsti. V vseh teh letih se je razvil v osrednji slovenski praznik inovativnosti.

Letošnji forum inovacij je postregel kar z nekaj rekordi. Za sodelovanje na Slovenskem forumu inovacij se je letos prijavilo rekordnih 235 inovacij, med njimi nekaj takšnih, ki predstavljajo novost tudi na svetovni ravni. Poleg tega smo letos zabeležili tudi rekordno število obiskovalcev, saj jih je bilo več kot 4000. V dveh dneh prireditve se je odvilo več kot 50 delavnic, predavanj in okroglih miz. Pred poslušalci se je zvrstilo skoraj 200 govorcev, brezplačna svetovanja bo v poslovnem, tehnološkem in mednarodnem stičišču je izvedlo skoraj 67 strokovnih svetovalcev.

Na odprtem odru so danes razglasili najboljše inovacije v posameznih kategorijah. Kot je v svojem zaključnem govoru na podelitvi dejal Igor Plestenjak, direktor JAPTI, je »6. Slovenski forum inovacij je ponovno dokazal, da Sloveniji ne primanjkuje ustvarjalnega in inovativnega potenciala. Z veseljem ugotavljamo, da je Slovenski forum inovacij na svoji razvojni poti pustil dober in prepoznaven pečat med inovativnimi podjetji, podjetniki, posamezniki in ostalo domačo ter mednarodno javnostjo.« Priznanja najboljšim sta podeljevala Igor Plestenjak, direktor JAPTI in mag. Edita Granatir Lapuh, generalna direktorica Direktorata za podjetništvo in konkurenčnost v Ministrstvu za gospodarstvo.

V kategoriji najboljši inovativni proizvod podjetja je nagrado prejelo podjetje Domel, d. o. o., za inovacijo inovativna, uporabniku prijazna elektronika za krmiljenje EC motorjev. V kategoriji najboljši inovativni proizvod start-up podjetja je nagrado prejelo podjetje MESI, razvoj medicinskih naprav, d. o. o., za inovacijo avtomatski merilnik gleženjskega indeksa (Automated Ankle Brachial Pressure Index Measuring Device). V kategoriji najboljši inovativen proizvod avtorja posameznika, skupine avtorjev oz. raziskovalno-razvojna institucija je nagrado prejel inovator mag. Marko Čenčur za inovacijo metoda za zatemnjevanje varčnih žarnic.

V kategoriji najbolj inovativne storitve podjetja je nagrado prejelo podjetje Mandatela d. o. o., za inovacijo BREENGA – brand engaging games. V kategoriji najbolj inovativna storitev v kategoriji start-up podjetja je nagrado prejelo podjetje Uporabna energetika, d. o. o., za inovacijo sistem programske in strojne opreme za inteligentni monitoring energetske porabe EIC. Za najboljšo inovativno storitev v kategoriji avtor posameznik,  skupina avtorjev ali raziskovalno- razvojna institucija je doc dr. Dušana Findeisen prejela nagrado za inovacijo  Univerza za tretje življenjsko obdobje.

Družba BTC d. d. pa je prejela nagrado za najboljši poslovni model EKOINDEKS - poslovni model za vrednotenje in spremljanje odnosa do okolja in širše družbe.

Letos je 55- članska strokovna komisija pri ocenjevanju inovacij prvič upoštevala tudi vidik odličnosti ustvarjalnih industrij, ki je razkril razmeroma visoko raven odličnosti v intelektualnem kapitalu prijavljenih inovacij. Zlato priznanje uporabe odličnosti ustvarjalnih industrij je prijel Pipistrel, d. o. o. za štirisedežno potovalno letalo Panthera z modularnim pogonom. Srebrno priznanje uporabe odličnosti ustvarjalnih industrij je prejel Institut "Jožef Stefan"  za sistem Pedius za računalniško evidentiranje in sestavljanje fragmentov stenskih poslikav. Bronasto priznanje uporabe odličnosti ustvarjalnih industrij pa je prejelo podjetje V Navtik, Napredne Navtične Tehnologije, d. o. o. za inovacijo wFoil.

Obiskovalcem so bila v okviru dogodka na voljo številna brezplačna strokovna svetovanja in individualni razgovori, prvič pa je bil organiziran tudi Mednarodni emporium, kot stična točka mreženja med slovenskimi in tujimi poslovnimi partnerji. V središču dogajanja je bila razstava 55 najboljših slovenskih inovacij, in sicer se je javnosti predstavilo 36 proizvodov, 14 storitev in 5 poslovnih modelov. Vse najboljše inovacije so zbrane tudi v dvojezičnem slovensko-angleškem Katalogu inovacij 2011, ki je na voljo tudi v elektronski različici na www.foruminovacij.si.

Na dogodku so bili premierno predstavljeni tudi rezultati raziskave Stanje oblikovanja, s poudarkom na industrijskem oblikovanju kot dela kreativnih industrij in primeri dobre prakse v svetu kot podlaga za krepitev te dejavnosti v Sloveniji. Slovenski javnosti pa se je na forumu premierno predstavila tudi mednarodna razstava Silent Revolutions: Sodobno oblikovanje v Sloveniji, prva obsežna mednarodna predstavitev slovenskega produktnega oblikovanja v zadnjih dvajsetih letih.

Organizator Slovenskega foruma inovacij je Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) s finančno podporo Ministrstva za gospodarstvo.

Več informacij o samem dogodku je na voljo na spletni strani: www.foruminovacij.si, kjer je na voljo tudi elektronski Katalog inovacij 2011, v katerem je predstavljenih vseh 55 najboljših inovacij letošnjega 6. Slovenskega foruma inovacij.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj