V gospodarsko najuspešnejše afriške države predvsem z iskanjem nišnih priložnosti

V gospodarsko najuspešnejše afriške države predvsem z iskanjem nišnih priložnosti

21. 11. 2011

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 17.11.2011, Avtor: Bojan Pivk

Ekvatorialna Gvineja, Gabon in Bocvana

Omenjene države so si geografsko precej oddaljene, kljub temu pa imajo nekaj skupnih imenovalcev, ki bi bili lahko zanimivi za slovenske izvoznike. Gospodarsko, glede na bruto domači proizvod na prebivalca, sodijo med najuspešnejše države v podsaharski Afriki, svojo uspešnost pa dolgujejo predvsem rudnim bogastvom, lesu in nafti.

Ker so ta bogastva v zadnjih desetletjih precej načeli, zdaj iščejo možnosti za večjo izrabo obstoječih resursov in znižanje stroškov. Zato veliko povprašujejo po rešitvah in izdelkih, ki jih izdelujejo oziroma lahko zagotovijo tudi slovenski izvozniki.

V prvi vrsti gre za opremo in know-how obdelave lesa, opreme za rudarsko industrijo, rešitve za okoljevarstvo in upravljanje z vodami, pa tudi energetiko (predvsem obnovljivi viri), farmacijo (tako zdravil kot tudi medicinskih pripomočkov), inženirstvo, posebne barve in kemikalije za tekstil, različne premaze za les in kovinsko industrijo ...

Glede na ostale države podsaharske Afrike gre za industrijske države, saj delež kmetijstva ne presega več kot 25, 30 odstotkov, medtem ko je v drugih državah v regiji delež kmetijstva med50 in60 odstotki. To pa pomeni, da je precej priložnosti za dobave različnih vrst (dražje) hrane, pa tudi rešitev za oziroma strojev za proizvodnjo in pakiranje hrane (npr. različnih peči za peko, konzerviranje ...).

Verjetno se bo marsikateremu bralcu tega prispevka zdelo, da poslovanje z omenjenimi državami, ki so v Sloveniji razmeroma neznane, ni mogoče in da je škoda truda. Vendar so te države, kljub njihovi majhnosti (Gabon 1,5 milijona prebivalcev, Bocvana nekaj čez dva milijona in Gvineja nekaj čez 10 milijonov), za tuja podjetja, ne samo velika, izredno zanimive in veliko vlagajo v njih. Predvsem Francozi, Američani in Britanci, saj preko njih zaradi relativno dobre razvitosti podjetniške infrastrukture vstopajo tudi na druge trge v Podsaharski Afriki.

Zanimiva povezava o gospodarstvih omenjenih držav in priložnostih:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj