Kako s. p. preoblikovati v d. o. o.

Kako s. p. preoblikovati v d. o. o.

27. 09. 2011

Vir in informacije: Finance, 8.9.2011, www.finance.si, Avtor: Iva Gruden, Špela Mikuš

S postopkom preoblikovanja ima podjetje od tisoč do tri tisoč evrov stroškov

Pri preoblikovanju s. p. v d. o. o. moramo narediti 17 korakov. Na kaj vse moramo biti pozorni.

Najprej razmislite o ciljih

Postopki preoblikovanja so odvisni od motivov: ali želite dejavnost širiti, ali je vaša dejavnost tvegana in bi lahko doživela izvršbo, ali nameravate dejavnost prenesti na naslednike oziroma podjetje prodati. S. p. se lahko namreč proda samo po sredstvih, d. o. o. pa po poslovnih deležih.

Sprejeti morate sklep o preoblikovanju, o čemer morate tri mesece pred dejanskim ukrepom ustrezno obvestiti vse upnike.

Dobro se pripravite na preoblikovanje

Preden se lotite preoblikovanja, izdelajte načrt s potrebnimi koraki in določite odgovorne osebe za posamezne aktivnosti. Predvidite, kdaj se bo podjetje preoblikovalo, dobro popišite vsa sredstva in obveznosti ter proučite možnosti prenove poslovnih procesov.

Vključite računovodjo, odvetnika, notarja ...

Pripraviti morate računovodske izkaze. Pomembna je predvsem bilanca stanja, s katero ugotovite vrednost premoženja, ki se lahko prosto prenese na novi d. o. o. Treba je preveriti, ali obstajajo sredstva za odpis, stare zaloge, pokvarjena sredstva in podobno. Pridobiti morate tudi ustrezna dovoljenja in licence, če jih potrebuje za opravljanje dejavnosti (na primer v avtoprevozništvu, obrtništvu ...).

S pomočjo odvetnika pripravite akt ali pogodbo o preoblikovanju, s katerim se vpišete v sodni register. Vključiti morate računovodjo, lahko še notarja in davčnega svetovalca, odvisno od vrste preoblikovanja (formalno ali materialno). Vse pravice, obveznosti in olajšave se namreč prenesejo na univerzalnega pravnega naslednika, v tem primeru d. o. o.

Če s. p. preneha v klasičnem smislu, mora vrniti vse davčne ugodnosti (olajšave in vstopni DDV). Če pa je preoblikovanje davčno nevtralno, se vse davčne ugodnosti prenesejo na d. o. o. V vsakem primeru fizična oseba s svojim lastnim premoženjem še pet let po preoblikovanju podrejeno jamči za obveznosti s. p.

Na potezi AJPES in Durs

AJPES nato obvesti podjetje, da je s. p. izbrisan iz poslovnega registra, s tem potrdilom pa na Dursu vstopi v sistem DDV. Pri tem mora biti podjetje posebej previdno, da ne ustvari niti dneva prekinitve zavezanosti za DDV.

V 30 dneh po izbrisu s. p. in vpisu d. o. o. odda davčni račun s prilogami in zahtevo za davčno nevtralno obravnavo Dursu. Davčno nevtralno se po Dursu lahko preoblikujejo le tisti, ki so registrirani na podlagi zakona o gospodarskih družbah.

Spremenite zdravstveno zavarovanje

Pri preoblikovanju podjetje obdrži matično številko, pridobiti pa mora novo davčno številko in nov transakcijski račun. Prenesti mora delovno razmerje za svoje zaposlene na d. o. o., zato mora na zavodu za zdravstveno zavarovanje izpolniti obrazec M2, v katerem spremeni delodajalca.

Stroški preoblikovanja so odvisni od velikosti s. p. in potrebnih storitev. Majhen, preprost s. p. bo za postopek odštel okoli tisoč evrov, pri povprečnih pa je ta številka večja (zaradi večjega kapitala in dodatnih storitev, kot je revizija stvarnega vložka), do tri tisoč evrov.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj