Poslovanje z novoustanovljenimi podjetji je lahko bolj tvegano

Poslovanje z novoustanovljenimi podjetji je lahko bolj tvegano

08. 11. 2010

Vir in informacije: Data d.o.o., 1.11.2010, http://data.si/

Podjetniki se lahko zaščitijo s pogodbami, dobavnicami in naročilnicami

Pri izbiri poslovnega partnerja upoštevajte njegovo poslovno zgodovino, morebitne sodne primere, v katere je bil vpleten, dozdajšnje pogodbe in bilanco za nazaj. Brez pisnih potrdil, zagotovil in naročil ni varno poslovati.

Pred začetkom sodelovanja z novim poslovnim partnerjem si pridobite vsaj osnovne informacije o njegovi uspešnosti. Poudarja, da je treba biti še posebej pozoren na datum ustanovitve podjetja, na informacije o njegovih družbenikih in ali ima morda nov poslovni partner že kakšne reference. Več tvegamo, če se odločimo za poslovanje s podjetji, ustanovljenimi pred kratkim.

Pred začetkom poslovanja je dobro preveriti tudi stabilnost prihodnjega partnerja. Poslujte le s podjetji, za katera ste trdno prepričani, da bodo delovala vsaj še leto dni po sklenitvi pogodbe.

Kandidate za stečaj lahko razberemo iz papirjev, ki dokazujejo, ali podjetje delavcem izplačuje plače, ali plačuje dobavitelje, kako se vede na trgu. Plačilni indeks je po njenem mnenju eden izmed najboljših kazalnikov, ali je varno sklepati posel z določenim podjetjem. Preveriti je treba še, kako uspešne menedžerje ima podjetje in ali morebiti izkazuje negativno poslovanje.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Pet nasvetov pri izbiri poslovnega partnerja

1. Zberite čim več informacij in referenc o podjetju.

2. Natančno določite pogodbe, ki jih boste s podjetjem sklepali.

3. Preverite, kakšna je plačilna zgodovina podjetja.

4. Preverite bonitete in bilance.

5. Določite plačilne roke in druge pogoje, ki pri sporu ali zamudi s plačilom omogočijo lažjo izterjavo dolga.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj