Bruselj predlaga krepitev proračuna za raziskave in inovacije po letu 2020

Bruselj predlaga krepitev proračuna za raziskave in inovacije po letu 2020

20. 06. 2018

Vir in informacije: STA, 7. 6. 2018, www.sta.si

Evropska komisija je 7. junija 2018 predstavila predlog okrepljenega proračuna za program za raziskave in inovacije Obzorje po letu 2020, ki uživa poleg programa študentske izmenjave Erasmus vsesplošno podporo v EU.

Obzorje in Erasmus sta v Bruslju pogosto izpostavljena kot edina obstoječa programa, ki se lahko v zahtevnih pogajanjih o evropskem proračunu za obdobje 2021-2027 nadejata povišanja sredstev.

Za Obzorje je v sedanjem finančnem obdobju 2014-2020 namenjenih 77 milijard evrov. Če se odšteje delež za Združeno kraljestvo, je to 67 milijard evrov, tako da komisija predlaga povečanje s 67 milijard na 100 milijard evrov.

Izpostavili so tri področja ukrepanja, ki se bodo financirala s temi sredstvi: temeljne znanstvene dejavnosti, kjer ostaja vse po starem, soočanja z globalnimi izzivi in industrijsko konkurenčnostjo, kjer se uvaja nov način razmišljanja, ter inovacij, kjer se napovedujejo korenite spremembe.

Na področju inovacij pa prinaša Obzorje korenite spremembe - namesto pristopa od zgoraj navzdol inovatorjem obljubljajo pristop od spodaj navzgor, torej bolj proste roke.

Predvidena je vzpostavitev Evropskega sveta za inovacije ter storitev "vse na enem mestu" za prenos najobetavnejših in prelomnih tehnologij iz laboratorijev v tržno uporabo ter pomoč podjetjem pri nadgrajevanju njihovih zamisli.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj