Odslej bolj enostavni postopki za zaposlovanje tujcev

Odslej bolj enostavni postopki za zaposlovanje tujcev

08. 05. 2018

2 0
Koristnost članka
2 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: STA, 19. 4. 2018, www.sta.si

Državni zbor je 19. aprila 2018 sprejel novelo zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki bo poenostavila in skrajšala postopek zaposlovanja tujcev. S tem želi ministrstvo za delo slovenskemu gospodarstvu omogočiti hitrejše zagotavljanje ustrezne tuje delovne sile.

Sprememba zakona bo omogočila zaposlovanje tujcev po hitrejšem oz. skrajšanem postopku v tistih podjetjih, ki so vpisana v enega od dveh registrov, ki sta bila v skladu z novelo zakona o spodbujanju investicij vzpostavljena pri Slovenskem podjetniškem skladu - register podjetij z visoko dodano vrednostjo ali register zagonskih inovativnih podjetij.

Za ta podjetja se postopki zaposlovanja bistveno skrajšujejo in poenostavljajo. Zavodu RS za zaposlovanje namreč v postopku izdaje ali podaljšanja enotnega dovoljenja za namen zaposlitve tujca v podjetju, ki je vpisano v register podjetij z visoko dodano vrednostjo ali register inovativnih zagonskih podjetij, ne bo več treba preverjati določenih pogojev. Pogoj je, da delodajalec tujcu zagotavlja plačo v višini najmanj povprečne mesečne bruto plače v Sloveniji.

Skladno z gospodarskim interesom države in kadrovsko vrzeljo, ki je prisotna na slovenskem trgu dela, stremi ministrstvo za delo k cilju, da se tem podjetjem omogoči sorazmerno enostavnejše in hitrejše zapolnjevanje kadrovskih vrzeli z zaposlovanjem tujcev ob hkratnem zagotavljanju enake ravni zaščite pravic in pravne varnosti delavcem migrantom.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj