Izterjava iz tujine – kako naj se je loti podjetje?

Izterjava iz tujine – kako naj se je loti podjetje?

24. 04. 2018

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Zavod mladi podjetnik, 13. 2. 2018, http://mladipodjetnik.si/

Izterjava iz tujine je postopek, ko podjetje za svoje storitve oziroma izdelke, ki jih je namenil stranki, ki živi v tujini, ne dobi zahtevanega izplačila do za to določenega datuma. Zaradi tega se odloči za razne postopke, ki bi pripomogli k temu, da bi do zneska vseeno prišlo. Pri tem je vsekakor potrebna previdnost in preudarnost.

Kako izbrati pravo metodo?

Priporočljivo je, da podjetje z metodami izterjave ne pristopi preveč napadalno, ampak se postopoma loti koncepta izterjave iz tujine. V prvi fazi lahko stranki pošlje pisni opomin. Če ima njeno telefonsko številko, jo lahko tudi pokliče in jo prijazno opomni ter povpraša, kako kaže z izplačilom. Na tak način se stranka ne bo počutila napadeno in bo lažje predstavila, kaj je razlog, da zneska še ni plačala. Lahko je enostavno pozabila. V tem primeru bosta situacijo hitro rešila in bosta določila nov rok za poravnavo. Če se je stranka znašla v finančnih težavah, se lahko odzovete razumevajoče, vendar vseeno vztrajajte, da skupaj določita nov rok za plačilo za takrat, ko meni, da bo finančno sposobna.

Kaj pa če je nov rok določen, vi na znesek čakate, vseeno pa vam ga tudi do takrat ne izplača? V tem primeru jo lahko pokličete še enkrat. Kot učinkovit se je izkazal obisk na domu ali na njenem delovnem mestu. Na tak način bo vse skupaj vzela bolj resno. Če se izkaže, da nobena dosedanja metoda izterjava tujina, ki jo izvedete, ne prinese želenega rezultata pa je vsekakor vredno premisliti, če ne bi bilo smiselno vključiti tretje osebe, ki jo bo stranka morda vzela bolj resno.

Agencija za izterjavo in odvetnik

Odločite se lahko za koriščenje storitve katere od agencij za izterjavo. Tam so zaposleni strokovnjaki, ki bodo do stranke postopali korektno, a odločno. Na podlagi znanja in pridobljenih izkušenj vam bodo rade volje pomagali pri razrešitvi zagate. Ena možnost je tudi to, da se obrnete na odvetnika, primer lahko date tudi na sodno obravnavo. Seveda pa gre v tem primeru za plačljive storitve, ki se lahko na koncu izkažejo tudi kot neuspešne.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj