Strategija spodbujanja zaposlovanja in usposabljanja mladih strokovnjakov v občini Celje

Strategija spodbujanja zaposlovanja in usposabljanja mladih strokovnjakov v občini Celje

06. 02. 2018

Vir in informacije: www.celje.info, 20. 1. 2018

V Celju želijo ustvariti mesto, ki bo prijazno za vse generacije.

V mesecu januarju 2018 je na celjskem sejmu potekal karierni sejem in festival izobraževanja na katerem se je predstavilo več kot 40 razstavljavcev iz savinjske, koroške in zasavske regije. Na njem so se tako obiskovalci, kot razstavljavci, lotili vseh težav okoli zaposlovanja, izobraževanja, zaposlitvenih možnosti, pridobivanja najbolj iskanega kadra, ipd..

Tudi Mestna občina Celje (MOC), ki se zaveda podjetniškega potenciala v celotni regiji, je na sejmu predstavila svoje ukrepe s katerimi pomaga tako iskalcem zaposlitve, kot tudi podjetjem, ki iščejo in potrebujejo primeren in kakovosten kader.

V Mestni občini Celje so na tem področju že leta 2015 prvič objavili javni razpis o dodeljevanju pomoči za razvoj gospodarstva ter v ta namen v proračunu zagotovili 300.000 evrov. Razpise so objavili tudi lani in predlani, denar pa so razdelili več upravičencem za različne ukrepe spodbujanja gospodarstva.

Tovrstna pomoč je namenjan za sofinanciranje materialnih in nematerialnih investicij, stroške komunalnega prispevka, za najemnine poslovnih prostorov, samozaposlovanje in odpiranje novih delovnih mest, za zagon podjetij v inkubatorjih in tehnoloških parkih ter za sofinanciranje stroškov promocije in internacionalizacije podjetništva. Naslednji tovrsten razpis bo objavljen letos jeseni.

Poleg tega zagotavljajo še izvajanje drugih programov za razvoj gospodarstva. Prizadevajo si namreč ustvariti stimulativno gospodarsko okolje, saj se zavedajo, da investitorji od njih pričakujejo več kot samo komunalno opremljeno zemljišče po primerni ceni. Temu pritiče tudi strokovno usposobljen kader pri čemer se občina zavzema, da bi se izobraževanje prilagodilo potrebam tistih podjetij, ki so uspešna, imajo razvoj in vizijo.

V Celju težave s pomanjkanjem najbolj iskanega kadra poskušajo reševati tudi s kadrovsko štipendijsko shemo in s financiranjem Projekta promocije poklicev, kariernih poti in podjetništva ter Razvojnega projekta promocije podjetniške miselnosti. S temi projekti zagotavljajo, da so tudi osnovnošoski otroci in njihovi starši že zgodaj seznanjeni z vsemi pomembnimi informacijami s področja kariere in zaposlovanja.

Pod okriljem Razvojnega projekta promocije podjetniške miselnosti se izvajajo delavnice, seminarji in svetovanja za občane, ki se že ukvarjajo s podjetništvom, in za tiste, ki se na samostojno podjetniško pot še pripravljajo.

Da bi visokotehnološkim podjetjem zagotovili primerne prostore je pred časom občina kupila del poslovne stavbe (nekdanja veleblagovnica T) v središču mesta, ki jo namerava začeti obnavljati še letos.

Prostori Generatorja bodo namenjeni start up podjetjem, visoko tehnološkim podjetjem, ki beležijo visoko rast in sodelujejo pri gradnji podjetniške skupnosti ter inovativnim posameznikom.

Generator, ki bo vseboval znanstveno industrijski park, pisarne, co-working prostore, sejno sobo, tehnološki laboratorij in prostore za start up podjetja ter inovativne posameznike, bo tako združeval vse generacije, od predšolskih otrok do starejših.

V Generator se bo preselil tudi Podjetniški inkubator, ki od februarja 2015 na Gregorčičevi ulici kreativnim podjetnikom in mladim ljudem zagotavlja ustvarjalni prostor za razvoj in uresničitev poslovnih idej.

Na MOC se zavedajo, da morajo mladim po zaključku šolanja zagotoviti takšne pogoje za življenje in delo, da bodo z veseljem ostali v domačem Celju. Zato si prizadevajo za uravnotežen razvoj na vseh področjih. Ustvariti želijo mesto, ki bo prijazno za vse generacije.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj