Novi Zakon o čezmejnem izvajanju storitev in napotitev delavcev na delo v tujino

Novi Zakon o čezmejnem izvajanju storitev in napotitev delavcev na delo v tujino

24. 10. 2017

Objavljeno: Portal FinD-INFO, 4. 10. 2017, www.findinfo.si, Avtor: Irena Kamenščak

V začetku letošnjega leta je Državni zbor Republike Slovenije sprejel Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmlS). Zakon je stopil v veljavo že sredi marca 2017, njegova uporaba pa je bila odložena do 1. 1. 2018. S 1. 1. 2018 bodo tako slovenski delodajalci pri opravljanju storitev v drugih državah članicah EU, EGP in v Švici morali paziti tudi na pravila novega ZČmlS.

ZČmlS sicer velja tudi za tuje pravne osebe, ki bodo delo / storite opravljali / zagotavljali v Sloveniji s svojimi zaposlenimi delavci in tudi za samostojne podjetnike, vendar so v tem prispevku prikazana le pravila, ki jih ZČmlS določa za slovenske delodajalce, ki izvajajo čezmejne storitve s svojimi zaposlenimi delavci v drugi državi članici EU / EGP ali v Švici. Novi ZČmlS se ne uporabljajo v primerih, ko delodajalec opravlja čezmejne storitve z napotenimi delavci, ki običajno opravljajo dejavnost v dveh ali več državah članicah EU[1], za čezmejno izvajanje storitev pomorščakov ter za napotitve javnih uslužbencev.

Na podlagi novega ZČmlS bodo morali delodajalci, ki bodo želeli pridobiti potrdilo A1, izpolnjevati kar nekaj pogojev, ki jih bo v postopku izdaje potrdila A1 preverjal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Tudi po 1. 1. 2018 bo namreč ZZZS še vedno organ, pristojen za izdajo potrdil A1. ZČmlS postavlja tudi nekatera postopkovna pravila, ki jih bo potrebno spoštovati pri vložitvi zahteve za izdajo potrdila A1. V nadaljevanju prispevka so najprej predstavljena postopkovna pravila, ki jih določa ZČmlS, nato pa še pogoji, ki jih bodo morali izpolnjevati slovenski delodajalci, da jim bo ZZZS izdal potrdilo A1.

Več o postopku izdaje potrdila A1 in o pogojih za izvajanje čezmejnih storitev z napotenimi delavci delodajalca s sedežem v Sloveniji

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj