Spletna tržnica za povezavo ponudnikov in kupcev kmetijskih pridelkov

Spletna tržnica za povezavo ponudnikov in kupcev kmetijskih pridelkov

31. 01. 2017

Vir in informacije: STA, 29. 1. 2017, http://www.sta.si/

Občina Ajdovščina je pripravila spletno aplikacijo virtualne tržnice, s katero začenja novo poglavje pri podpori lokalnim kmetom. Virtualna tržnica, ki je dostopna na naslovu: http://spotted-pink-cow.viviotech.us/, kmetijskim pridelovalcem odpira nove prijeme v trženju, saj povezuje kmetijske proizvajalce in kupce.

Aplikacija je zasnovana na filozofiji, da ponudbo spodbuja in poganja povpraševanje. Zato je usmerjena na kupca, ki s pomočjo oglasa povprašuje po lokalnih dobrinah - sadju, zelenjavi, v prihodnje tudi po izdelkih.

Aplikacija na objavljene oglase ponudnikom odgovarja s sporočilnim sistemom SMS, obvešča jih o oglasih, o naročilih oziroma sprejetju ponudb v realnem času.

Projekt virtualne tržnice temelji na sodobni komunikacijski tehnologiji in je novost v Sloveniji. Aplikacija je na splošno namenjena tudi vsem, ki želijo kupovati lokalno pridelano hrano, po principu 'z njive do mize' oziroma skozi pobudo Kilometer 0. V brezplačni aplikaciji lahko sodeluje vsak, ki se vanjo prijavi.

Virtualna tržnica ni zasnovana kot komunikacija med enim kupcem in enim ponudnikom, pač pa kot komunikacija med enim kupcem in mnogo ponudniki. Ponudniki z oddajo svojih ponudb med seboj tekmujejo, kupec pa lahko med oddanimi ponudbami izbira. S pomočjo aplikacije in oddanih ponudb mu je omogočena nekakšna avkcija naročenih dobrin.

Po sprejemu ponudbe aplikacija samodejno obvesti tako izbranega kot tudi neizbrane ponudnike ter samodejno kreira elektronsko naročilnico.

Namenjena je predvsem lokalnim pridelovalcem sadja in zelenjave, z nadgradnjo pa bo kasneje možna prodaja tudi drugih lokalnih izdelkov. Na drugi strani je namenjena tudi kupcem, ki povprašujejo po dobrinah. Prednosti aplikacije bodo prišle prav predvsem kuhinjam javnih zavodov, ki dnevno naročajo večje količine lokalnih pridelkov sadja in zelenjave.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj