Začetek delovanja veleposlaništva Slovenije v Iranu

Začetek delovanja veleposlaništva Slovenije v Iranu

02. 11. 2016

Vir in informacije: STA, 31. 10. 2016, http://www.sta.si/

Veleposlaništvo v Teheranu bo vrata odprlo do konca novembra.

Do konca novembra je predviden začetek delovanja veleposlaništva v Teheranu, ki so ga leta 2013 zaradi varčevanja zaprli.

Potem ko je mednarodna skupnost januarja odpravila sankcije proti Iranu, je spomladi predsednik Borut Pahor izdal ukaz o odprtju veleposlaništva Slovenije v Teheranu. V iranski prestolnici trenutno deluje začasni odpravnik poslov.

Odprtje bo spremljala gospodarska delegacija predstavnikov slovenskih podjetij. V Iranu bo s strani partnerske gospodarske zbornice potekal tudi poslovni forum, ki bo namenjen poslovnim srečanjem med slovenskimi in iranskimi podjetji.

Blagovna menjava med Slovenijo in Iranom je lani znova pričela naraščati. Podatki za leto 2015 kažejo na 28 odstotno rast vrednosti blagovne menjave glede na predlani, s čimer se je ustavilo upadanje, ki je sledilo rekordni, skoraj 100 milijonov evrov vredni menjavi v letu 2011.

Vrednost slovenskega izvoza je v letu 2015 znašala 27,1 milijona evrov, kar je 26 odstotkov več kot leta 2014. Vrednost uvoza je lani znašala 1,1 milijona evrov, medtem ko smo predlani iz Irana uvozili za 614 milijonov evrov blaga.

V prvem polletju 2016 se nadaljujejo visoke stopnje rasti tako slovenskega izvoza kot tudi uvoza iz Irana. Skupna vrednost blagovne menjave je znašala 18,9 milijona evrov, kar je 77 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj