Naziv podjetja lahko vsebuje tudi vse tujejezične besede

Naziv podjetja lahko vsebuje tudi vse tujejezične besede

07. 06. 2016

Vir in informacije: Data d.o.o., 11. 5. 2016, http://data.si/, Avtor: Monika Kern

Vsak podjetnik ve, da je firma oziroma naziv podjetja pomemben del podjetniške osebne izkaznice, ki jo potrebujete za vstop v poslovni svet. Ime podjetja lahko vključuje tuje črke, samo ime podjetja pa je lahko sestavljeno tudi iz tujih besed. Ob tem je potrebno opozoriti, da morajo opis dejavnosti in ostale sestavine polnega naziva podjetja ostati v slovenskem jeziku.

Brezplačno skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Preden se lotite resnega biznisa, se lahko udeležite brezplačnega svetovanja, kjer boste izvedeli vse o prednostih in slabostih, ki jih prinaša podjetništvo. Več

Naziv podjetja

Firma lahko vsebuje tudi tuje besede in tuje črke, v slovenskem jeziku pa morata biti sestavina firme, ki nakazuje dejavnost in oznaka družbe. Dovoljene so črke X, Y, W in Q.

Primer dovoljenega poimenovanja je tako tudi na primer: Plastic bottle, poslovne storitve, d. o. o. oziroma Plastic bottle, marketing in svetovanje, Franci Ocepek s. p.

Pred registracijo pa nujno preverite ime (firmo) v poslovnem registru, saj lahko registrski organ registracijo podjetja ali samostojne dejavnosti zavrne, če se poimenovanje ne razlikuje dovolj jasno od firme drugega podjetja. Tako bi na primer registrski organ zavrnil registracijo firme Plasticc bottle d. o. o., če v registru že obstaja firma Plasitc bottle, d. o. o.

Ime podjetja je tako lahko v kateremkoli tujem jeziku, tudi v kitajščini, če se podjetnik za to odloči.

Vsak podjetnik pa ve, da sta dobra firma oziroma naziv podjetja pomembna pri poslovanju na konkurenčnem trgu, kot ga poznamo danes. Ime predstavlja vašo podjetniško znamko in podjetnikov stik s poslovnim svetom. Ime mora biti v prvi vrsti všeč vam, kljub temu pa morate vedno imeti v mislih, da ga bodo uporabljali in izgovarjali drugi, zato je pomembno, da je firma za trg privlačna, lahko izgovorljiva, ne vsebuje težavnega črkovanja, ima pomen in je hitro zapomnljiva oziroma prepoznavna.

Več o tem

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj