Brezplačna delavnica - »Delavnica s praktičnimi vajami za delodajalce ter samozaposlene osebe o zmanjševanju kostno - mišičnih obolenj«, Sežana

Brezplačna delavnica - »Delavnica s praktičnimi vajami za delodajalce ter samozaposlene osebe o zmanjševanju kostno - mišičnih obolenj«, Sežana

02. 02. 2016

Datum: 9. februar 2016, od 15. do 17. ure

Kraj: Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana, Kraška ulica 6

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so kostno - mišične bolezni v Sloveniji glavni vzrok za nastanek delovne invalidnosti, obenem pa je to tudi najpogostejši vzrok zaradi katerega slovenski delavci odhajajo v bolniški stalež. Zaradi tega je ukrepanje na mestih, kjer ta stanja lahko nastanejo in mestih, kjer prihaja do najpogostejših okvar zdravja, nujno.

V kolikor vas zanima, kako lahko na enostaven način v svojem podjetju pripomorete k zmanjšanju nesreč pri delu in zmanjšanju bolniškega staleža, sprejmite povabilo na seminar. V okviru projekta Obvladovanje kostno - mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih vas Območna obrtno - podjetniška zbornica Sežana vabi na brezplačno delavnico s praktičnimi vajami za delodajalce ter samozaposlene osebe o zmanjševanju kostno - mišičnih obolenj ter preprečevanju nastanka poškodb pri delu v torek, 9. februarja 2016, od 15. do 17. ure na OOZ Sežana, Kraška ulica 6.

Na seminarju se boste usposobili, kako s pomočjo enostavnih ukrepov dolgoročno vplivati na zmanjšanje nastanka delovne invalidnosti ter zmanjšanje bolniškega staleža zaradi kostno - mišičnih bolezni.

Iz vsebine delavnice:

1. del - (30 min) - Ingrid Duvnjak, manualna terapevtka

  • Kostno-mišična obolenja
  • Kaj lahko storimo preventivno za preprečitev nastanka kostno-mišičnih obolenj

2. del (teoretični del) - Mateja Šajna, prof športne vzgoje in Anja Sterle, dipl. ekon, obe licencirani inštruktorici gibalne terapije Kinergetix (60 min)

  • Kaj je zdravje?
  • Dobra drža, ključ do boljšega zdravja
  • Kosti so naša banka
  • Telesni amortizerji
  • Lepi sklepi
  • Bolečine v hrbtu
  • Zdrave in elastične mišice
  • Ergonomija na delovnem mestu in ureditev domačega delovnega okolja

3. del (praktični del) -  Mateja Šajna, prof športne vzgoje in Anja Sterle, dipl. ekon, obe licencirani inštruktorici gibalne terapije Kinergetix (30 min)

V teoretičnem delu bodo udeleženci preko pestre vsebine vezane na nastanek, preprečevanje in zdravljenje težav s kostno mišičnimi strukturami, pridobili konkretna in vsestransko uporabna znanja, ozavestili svojo vlogo pri preprečevanju in saniranju posledic nepravilne uporabe lastnega telesa in prejeli mnogo enostavnih, a učinkovitih nasvetov kako si pri tem lahko pomagajo sami.

Teoretični del je zasnovan tako, da na poljuden način podaja zanimive informacije iz področij anatomije, fiziologije in biomehanike, podkrepljen pa je tudi s primeri iz vsakodnevnega življenja.

Praktični del je zasnovan konkretno in uporabno. Naučili se boste, kako pravilno stojimo, hodimo, dvigujemo bremena in kako si poenostavimo stoječe delo. Udeleženci bodo spoznali in se naučili sklop vaj, s katerimi poskrbimo za zdrave sklepe in elastičnost mišic, izboljšamo skeletno – mišično koordinacijo, preprečujemo poškodbe in stimuliramo centralni in periferni živčni sistem. Omenjene vaje se lahko izvajajo tudi na delovnem mestu, saj hitro razbremenijo dele telesa, ki so pri posameznem obrtniškem poklicu najbolj izpostavljeni.

Vsak udeleženec prejme mapo z gradivi, ki jo je pripravil mag. fiziologije David Labuschagne.

Udeležba na seminarju je brezplačna!

Prijave: Prijave na seminar sprejemajo do 4. 2. 2016 preko spletne prijavnice.

»Projekt Obvladovanje kostno - mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije«.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj