Novela zakona o DDV prinaša razbremenitev uvoznikov

Novela zakona o DDV prinaša razbremenitev uvoznikov

12. 01. 2016

Objavljeno: STA, 1. 1. 2016, www.sta.si

1. januarja 2016 je začela veljati novela zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki poenostavlja postopek obračuna uvoznega DDV in se je bodo zagotovo razveselili uvozniki, a v postopku sprejemanja je bila pozornosti deležna predvsem zaradi določbe, da bosta sredi leta 2013 zvišani stopnji DDV ostali trajno v veljavi.

V skladu z veljavno ureditvijo se DDV ob uvozu plača, kot da bi bil uvozna dajatev. Uvozne dajatve in DDV obračuna carinski organ že ob uvozu, zavezanec pa lahko odbitek DDV uveljavlja šele preko obračuna DDV. Tega mora praviloma predložiti davčnemu organu do zadnjega delovnega dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja, na katerega se obračun nanaša, nakar je določenih še 21 dni za izvedbo vračila.

Po novem pa bo lahko zavezanec DDV obračunal že pri uvozu blaga preko obračuna DDV oz. na podlagi samoobdavčitve. To bo po izračunih vlade gospodarstvu prihranilo 32 milijonov evrov na letni ravni.

Ta določba bo sicer uveljavljena šele s 1. julijem. Po mnenju vlade je namreč toliko časa potrebnega za potrebne prilagoditve informacijskih sistemov davčnih zavezancev in tudi finančne uprave.

Novela zakona pa spreminja tudi člen, ki določa višino DDV. Splošna stopnja DDV se zvišuje z 20 na 22 odstotkov, znižana stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotka. To sicer za potrošnike ni nič novega, saj sta omenjeni številki že od 1. julija 2013 zapisani v zakonu za uravnoteženje javnih financ, zdaj pa sta določeni tudi v ustreznem zakonu.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj