Davčne blagajne danes v DZ

Davčne blagajne danes v DZ

19. 05. 2015

Objavljeno: STA, 19. 5. 2015, www.sta.si

DZ si bo v današnjem delu redne majske seje vzel dobrih pet ur časa za razpravo o predlogu zakona o davčnem potrjevanju računov, ki daje podlago za uvedbo elektronskega potrjevanja računov pri plačevanju blaga in storitev z gotovino oziroma uvedbo t. i. davčnih blagajn. Sistem naj bi zaživel 2. januarja 2016.

Vlada se je odločila za tak sistem davčnih blagajn, kjer bo treba račune, ki so plačani v gotovini, potrditi pri davčnem organu. Postopek potrjevanja bo potekal v realnem času preko vzpostavljene elektronske povezave med zavezancem in informacijskim sistemom Finančne uprave RS (Furs).

V ta namen bodo zavezanci uporabljali elektronske naprave, kot so osebni računalnik, tablični računalnik ali pametni telefon, ki imajo vzpostavljeno elektronsko povezavo s Fursom in omogočajo podpisovanje sporočil s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

Vlada si od takšnega sistema obeta manj utajenih davkov, a v gospodarstvu opozarjajo, da bodo imela podjetja le dodatne stroške. Predlog je sporen tudi za Zvezo potrošnikov Slovenije, saj so za kupce, ki ne bodo vzeli in zadržali računa neposredno do odhoda iz poslovnega prostora oz. do poteka garancijske dobe, zagrožene visoke kazni.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj