Bodo DDV po novem letu le zvišali?

Bodo DDV po novem letu le zvišali?

02. 11. 2009

Davek na dodano vrednost bi bil lahko brez škode za odstotno točko višji, pravijo davčni strokovnjaki; znižana stopnja za popravljavce koles, frizerje in druge od novega leta naprej

Objavljeno: Finance, 13.10.2009, http://www.finance.si/, Avtor: Tanja Smrekar

Večjega davčnega bremena gospodarstvo dolgoročno ne bi zdržalo, izjema bi bilo le zvišanje stopnje davka na dodano vrednost (DDV) z 20 na 21 odstotkov, je na včerajšnji davčno-finančni konferenci v Portorožu poudarila strokovnjakinja za davčni sistem Saša Jerman.

Tudi nekdanji direktor Dursa Ivan Simič ne nasprotuje zvišanju DDV: "Ena ali dve odstotni točki ne bi odgnali porabnikov v tujino po nakupih, bi pa deflacijo morda preobrazili v rahlo inflacijo, kar bi bilo za gospodarstvo le dobro." Zvišanju drugih davkov Simič nasprotuje.

Napovedane spremembe DDV

Nekatere spremembe zakona o DDV bodo začele veljati že 1. januarja 2010. Nekaj jih je naštela Jermanova:

  • Če bo naročnik davčni zavezanec, bodo storitve obdavčene po kraju sedeža naročnika ali njegove poslovne enote, in ne več po kraju sedeža izvajalca. Če bodo kupci storitve porabniki, ki niso zavezani k plačevanju DDV, bo storitev obdavčena po kraju sedeža izvajalca. Zakon predvideva nekaj izjem. Storitve posrednikov bodo obdavčene po kraju transakcije, storitve v zvezi z nepremičninami po kraju nepremičnine...
  • Znižana, 8,5-odstotna davčna stopnja bo veljala tudi za dobavo knjig in časopisov na različnih fizičnih nosilcih, za obnovo zasebnih stanovanj, čiščenje gospodinjstev in oken, manjša popravila koles, čevljev, usnjenih izdelkov, za storitve varstva na domu in za frizerske storitve.
  • Zaradi preprečevanja davčnih utaj bo obvezna uporaba tržne vrednosti pri izračunu davčne osnove pri dobavah blaga in storitev med povezanimi osebami. Kadar bodo med dobavitelji in prejemniki obstajale tesne družinske, osebne, upravne, lastniške, članske, finančne ali pravne vezi, za opravljeno dobavo pa bo določena nižja vrednost od tržne, bo za davčno osnovo veljala tržna vrednost opravljene transakcije.
  • Uvedena bo solidarna odgovornost za plačilo DDV. Če bo iz okoliščin posla mogoče sklepati, da je prejemnik storitve ali blaga vedel, da z nakupom sodeluje v transakciji, katere namen je izogibanje plačilu DDV, bo moral DDV plačati solidarnostno.
  • Koncept obrnjenega davčnega bremena, pri katerem DDV obračuna prejemnik storitve ali blaga, bo po novem uveljavljen tudi pri nekaterih poslih, pri katerih sta kupec in prodajalec iz Slovenije. Gre za gradbeništvo, posle z nepremičninami in dobavo odpadkov ter rabljenega materiala. Do zdaj je veljalo, da prejemnik blaga ali storitve namesto prodajalca obračuna DDV le, če je prodajalec iz tujine.

Amnestija za izbrance

"Davčne amnestije so se doslej izkazale za dobre," pravi direktor Davčnega inštituta Bojan Škof z mariborske pravne fakultete . V gospodarski krizi je pravi čas za takšen ukrep. Pri davčni amnestiji davčna uprava prodaja tako imenovane amnestijske certifikate.

Kupcem certifikatov odpustijo storjene davčne utaje, vnaprej pa se morajo zavezati k spoštovanju davčne zakonodaje. Nekaj podobnega je država predlagala že zdaj, da bi uredila vprašanje neplačanega dela dohodnine slovenskih državljanov, ki so zaposleni v Avstriji, je dodal Škof.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj