Nasveti za prenovo spletne strani

Nasveti za prenovo spletne strani

15. 06. 2010

Vir in informacije: http://blog.spletnik.si, 8.6.2010, Avtor: Žiga Macedoni

Verjetno se vsi strinjamo, da pregovor »Potrebno je iti v koraku s časom« še kako drži. In pri spletnih tehnologijah, ki se razvijajo iz ure v uro, je potrebno imeti to še posebej v mislih. Vedno znova poudarjamo, da moramo vsebine na spletni strani cel čas osveževati in dodajati nove vsebine, saj le tako omogočimo iskalnikom, da nam zagotovijo kontinuiteto dobre uvrščenosti. Toda kaj storiti, ko se teh popravkov in dodatkov nabere toliko, da spletna stran izgubi svojo rdečo nit?

Takrat moramo temu narediti konec in se odločiti za prenovo spletne strani. Tistim, ki svojih vsebin že kar nekaj časa niste osveževali, lahko povem, da je v vsak čas primeren za prenovo spletne strani. Na kaj vse morate biti pozorni oz. katere korake naj bi prenova spletne strani vsebovala, si oglejte na spodnjih primerih!

Ko se boste odločili za generalno prenovo spletne strani, se stvari lotite sistematično. Najprej je potrebna temeljita analiza obstoječe strani. Če redno prebirate naše članke in vsake toliko malce pogledate, kakšni so trendi na spletu, potem lahko začetno analizo opravite kar sami. Toda ne obotavljajte se, vaše zapiske zaupajte strokovnjaku, ki vam bo stvar dopolnil še z dodatnim nasvetom. Vaše oz. ugotovitve strokovnjaka razvrstite od najpomembnejših stvari do tistih neobveznih bonbončkov. Na podlagi takšnega seznama lahko potem pridobite oceno dela in predvidenih stroškov, na podlagi katerih se boste nadalje odločili, v kakšnem obsegu boste prenovili spletno stran.

Glede stroškov, ki jih boste imeli pri prenovi spletne strani, vam svetujem, da pozabite na trenutno recesijo, kajti vloženi denar se vam bo vsekakor povrnil. Povprečni uporabnik spleta je že absorbiral trende in standarde t.i. »web 2.0« in bo vašo spletno stran hitro zapustil, če mu na prvi pogled ne bo všeč.

Če je bila vaša spletna stran postavljena pred nekaj leti, potem potrebujete čisto svež unikaten dizajn. Ostre robove na ozadjih naj nadomestijo okrogli, preproste slike v glavi strani ali na prvi strani naj zamenja kak kolaž slik ali manjša in preprosta animacija. Ker ne boste mogli preko kontaktnega obrazca in obrazca za prijavo na e-novice, boste morali spremeniti tudi dizajn vnosnih polj, enobarvno ozadje na gumbih pa naj zamenja kak lep preliv ali kaj podobnega. Vašim vsebinam dodajte kakšne prelepe in smiselne ikone, da se bo uporabnik lažje znašel in mu bo želena vsebina hitreje padla v oči.

Zgoraj sem omenil, da je prenova nujna za tiste, ki so vsebine redno dodajali in so zgubili rdečo nit. Takšne vsebine je priporočljivo strniti v en dokument, jih ponovno pregledati, optimizirati ter smiselno razdeliti v posamezne podstrani. Na podlagi tega boste tudi zlahka ugotovili, ali vam obstoječa menijska struktura še vedno ustreza ali je potrebna sprememba. Morda boste zaradi večjega števila menijskih postavk morali premakniti horizontalno navigacijo v stranski levi stolpec ali pa postaviti več različnih navigacij oz. menijskih vrstic.

Ko govorimo o prenovi spletnih strani, ne moremo preko interaktivnih vsebin (zanimive galerije slik, lebdeča okna, animirana pojavna sporočila itd.). Še pred kakšnim letom dni smo morali biti zelo previdni pri izbiri teh vsebin, ker nas je omejeval brskalnik Internet Explorer 6, sedaj pa to ni več problem. V kakšnem letu dni se bo namreč skoraj zagotovo upokojil, saj z letom 2011 veliko podjetij ukinja uradno podporo za ta brskalnik. Imate torej proste roke pri vključevanju interaktivnih in dinamičnih vsebin, še posebej pa je to dobra novica za transparentne (.png) slike, ki jih Internet Explorer 6 ne podpira. Toda o težavah z omenjenim brskalnikom morda kdaj drugič, važno je le, da dobite občutek, kaj lahko in česa ne morate dodati.

Če povzamem, lahko rečem, da je generalna prenova spletne strani potrebna vsaj enkrat na leto ali na dve leti. Preden se stvari lotite, povprašajte kakšnega strokovnjaka ali malce poglejte po spletu za dobro ocenjenimi stranmi. Ko pa stran prenovite, ne pozabite dati gor ankete z vprašanjem »Kako vam je všeč naša nova spletna stran?«, da boste lahko opravili še zadnje korekcije ali pa dobili kakšen nasvet za naslednjič.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj