OECD - zelo koristen elitni posvetovalni klub

OECD - zelo koristen elitni posvetovalni klub

08. 06. 2010

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 20.5.2010, Avtor: Bojan Pivk

Slovenija bo junija postala članica OECD, s čimer se bo pridružila 33 gospodarsko najrazvitejšim državam na svetu. Članstvo v OECD sicer nima npr. koristi, kot so brezcarinsko trgovanje in cenejša posojila, je pa izredno pomemben posvetovalni organ za ekonomske politike, s tem pa vpliva tudi na izvoznike.

S članstvom v Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) bo Slovenija lahko vzpostavljala nove oblike gospodarskega sodelovanja v skladu z ekonomskimi politikami organizacije, s katerimi ta pospešuje svetovno trgovino, spodbuja raziskovalno delo na področjih gospodarskega in socialnega razvoja ter okolja. Vse to pa z namenom doseganja največje možne gospodarske rasti, zaposlenosti in visokega življenjskega standarda, piše med cilji organizacije.

S formalnim pristopom v organizacijo bo Slovenija postala prva država z območja nekdanje Jugoslavije, ki je postala članica te organizacije, katere opazovalka je bila nekdanja Jugoslavija od ustanovitve OECD do razpada Jugoslavije.

OECD deluje na številnih področjih, med drugim na področju preprečevanje utaje davkov, zmanjševanja administrativnih ovir in korupcije v samih članicah organizacije, prenaša pa tudi primere dobre prakse na države nečlanice, ki z organizacijo sodelujejo. Številne od teh držav so tudi pomembne slovenske gospodarske partnerice, zato je dejstvo, da je "Slovenija za mizo tistih, ki prenašajo znanje" konkurenčna prednost in dobra popotnica za slovenska podjetja v tujini, tudi na novih trgih.

Tu gre predvsem za trge na Bližnjem vzhodu in Daljnem vzhodu, pri čemer OECD daje veliko pozornost regiji jugovzhodne Azije, kjer slovenska podjetja niso tako močno navzoča, kot bi si želeli. S pomočjo članstva v tej organizaciji, se bo zanesljivo povečala prepoznavnost Slovenije in slovenskega gospodarstva v svetu kot razvite družbe z močnim gospodarstvom. To pa na oddaljenih trgih precej šteje, saj se ugled države, s tem pa tudi gospodarstva močno poveča, z velikim trudom in vložki pa bi lahko končno prišli do želenega cilja, in sicer da bi bilo blago "made in Slovenia" prepoznavno po svetu in ne le v radiju približno 500 kilometrov od Slovenije.

Kot zanimivost, OECD ima številne odbore, komisije ..., pa tudi eno najboljših brezplačnih svetovnih spletnih knjižnic z različnimi gospodarskimi, analitičnimi in statističnimi podatki. Gre za The OECD's Online Library (www.sourceOECD.org).

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj