Uvedba podjetnosti in podjetništva v izobraževalne sisteme sodi med ključne cilje Evropske unije

Uvedba podjetnosti in podjetništva v izobraževalne sisteme sodi med ključne cilje Evropske unije

09. 09. 2014

Vir in informacije: http://www.siol.net/, 5. 9. 2014, Avtor: Ana Ovsenik

Podjetniki bodo dijake učili podjetnosti

Mladi imajo dovolj znanja, a ga ne znajo prodati. Manjka jim veščin podjetnosti. Teh pa se lahko naučijo le od podjetnikov.

Ker službe že dolgo ne padajo več z neba, razmere od mladih zahtevajo vse več iznajdljivosti in kreativnosti. Za to pa potrebujejo ustrezno znanje, ki pa ga v izobraževalnem sistemu ni. Oziroma obstaja, a samo na papirju, vendar še to le za del sistema. Gre za znanja, veščine in kompetence, ki bodo mlade naučile, kako biti podjeten. Podjetnost ni pomembna le za tiste, ki bi se odločili iti po samostojni poti podjetništva, temveč za vse, saj razmere na trgu dela tudi od iskalcev zaposlitve zahtevajo, da vedo, kaj želijo in kako bodo to uresničili.

S tem ciljem je v petek, 5. septembra 2014 stekel enoletni pilotni program spodbujanja podjetnosti v vzgoji in izobraževanju z namenom razvoja podjetništva med mladimi »Vrata odpiram sam«. Program bo dijake naučil podjetnega razmišljanja, od tega, kako najti pravo idejo, kje so priložnosti, do tega, kako jo začeti uresničevati in jo predstaviti strankam in spraviti v promet.

Dijaki bodo po končanem programu bogatejši tako za podjetniške veščine kot za osebnostne in socialne kompetence - med drugim, kako pravilno poslušati, postavljati vprašanja, razmišljati, si ustvariti socialno mrežo in sodelovati v skupini.

Projekt je zasnovan tako, da bodo dijaki delali na konkretnih projektih in tako ne bodo dobili zgolj teoretičnega znanja, temveč bodo delali predvsem na praksi.

Več

Uvedba podjetnosti in podjetništva v izobraževalne sisteme spada med ključne cilje Evropske unije, saj po eni strani uvaja podjetništvo kot realno karierno pot, po drugi strani pa veča zaposljivost mladih, saj so bolje pripravljeni na pričakovanja in zahteve delodajalcev. Program bo v šolskem letu 2014/15 pod okriljem Urada za razvoj izobraževanja Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, izvajal Center za poklicno izobraževanje.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj