Trendi in novosti pri izdelavi spletne strani

Trendi in novosti pri izdelavi spletne strani

22. 07. 2014

Vir in informacije: http://spletnik.si/blog/, 8. 7. 2014

Spletna stran je nujno potrebna v današnjem svetu, ko se sodobna tehnologija spreminja in dopolnjuje iz dneva v dan. Če je še včasih do svetovnega spleta dostopalo le malo ljudi, danes temu ni več tako. Ljudje smo postali tehnološko zelo spretni, kar se kaže tudi v vse bolj naprednih napravah. Do spleta lahko dostopamo praktično povsod preko računalnikov, tabličnih računalnikov ali pametnih telefonov.

Trend izdelave spletne strani se je v letih drastično spremenil. Včasih so bile spletne strani izjemno preproste in suhoparne. Danes pa poznamo zelo kreativne, zanimive spletne strani, ki človeka kar vabijo k brskanju. Trendi se sicer iz leta v leto spreminjajo in dopolnjujejo. Temu pa se seveda more prilagajati sam način izdelave spletne strani.

Podjetja oziroma posamezniki, ki se ukvarjajo z izdelavo spletnih strani, morajo biti vedno v koraku s časom. Ozaveščenost, spremljanje trendov in novosti so ključnega pomena za dobro izvedeno storitev. Nikakor ni dovolj, da kot izvajalec obtičimo na eni vrsti izdelave spletne strani in se ne pomaknemo naprej. Ažurnost je vsekakor ključnega pomena. Sledenje trendom izdelave pa še bolj!

Kakšni so torej trendi in novosti pri izdelavi spletni strani?

Preprosta tipografija

Ljudje po navadi najmanj časa posvečamo izbiri primerne tipografije (pisave) na spletni strani. Vseeno pa je to zelo pomembno. Tipografija se je skozi čas spremenila in sedaj je trend uporabljati čim bolj čiste, jasne linije, ki so lepo berljive. Nihče ne mara dodatnih okraskov, s katerimi le zmotimo pozornost bralca. Ravno tako ne smemo pretiravati z barvami, odebeljenimi črkami ter prevelikimi črkami. Najdite pravo razmerje, ki se bo odlično podalo k celotnemu izgledu spletne strani.

Preproste barvne kombinacije

Preprosta spletna stran je po navadi ključ do uspeha. Včasih so bile spletne strani zelo živahne, barvne, utripajoče,… Temu danes na srečo ni več tako. Vsi moteči dejavniki in dodatne barve so pravzaprav nezaželeni. Spletna stran mora biti preprosta, čista, elegantna ter vabljiva. Barve, kot so modra, siva, svetlo zelena, rdeča so barve, ki so vse bolj pogosto uporabljene v samem izgledu spletne strani. Sama uporaba takšnih spletnih strani je preprosta in tekoča.

Odzivne spletne strani

Ljudje lahko do spletnih strani dostopajo preko telefona, tabličnega računalnika ali navadnega računalnika. Vse to pa pomeni, da gledamo spletno stran na različnih ekranih. Trend izdelave spletne strani je vsekakor usmerjen v tako imenovane responsive oziroma odzivne spletne strani. To pomeni, da je spletna stran oblikovana ter izdelana tako, da se prilagaja različnim resolucijam ekranov. Responsive spletna stran je prilagojena tako za navadne računalnike, kot tudi za tablične računalnike ter mobilne telefone.

Manj besedila in več posnetkov

Ljudje smo postali vse bolj zahtevni in časovno omejeni. Že od nekdaj pa smo vizualno usmerjeni. Številne raziskave so pokazale, da veliko raje pogledamo posnetek, kot pa beremo dolga besedila. Slednja so lahko na spletni strani odbijajoča ter prav nič privlačna. Namesto, da pišete dolga besedila, raje ponudite zabaven ter poučen video posnetek, katerega bodo ljudje raje pogledali.

Velike in jasne fotografije

Pomembno je, da na spletu uporabniku ponudite dovolj jasne in velike fotografije. Slednje namreč polepšajo celoten izgled spletne strani ter vabijo k prebiranju.

Sam trend izdelave spletne strani se seveda iz leta v leto spreminja, vendar pa je pomembno to, da se znamo tem trendom približati ter kar se da prilagoditi. Nikar ne zaspite na stari spletni strani - bodite v koraku s časom!

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj