Postopek zapiranja s.p.

23. 07. 2019

2 0
Koristnost članka
2 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Računovodski servis Zeus d.o.o., 3. 7. 2019, www.racunovodski-servis-zeus.si

Razmišljate o zapiranju s.p.? Postopek zapiranja s.p. je brezplačen in ga lahko uredite tudi na SPOT točki.

Koraki, ki vam bodo olajšali celoten postopek:

  • Najprej je potrebno vsaj 15 dni pred prenehanjem opravljanja dejavnosti obvestiti AJPES o prenehanju dejavnosti. Obvestilo lahko pošljete skenirano po elektronski pošti na objava.prenehanja@ajpes.si ali pa ga osebno dostavite/pošljete na katerokoli izpostavo AJPES.
  • Postopek zapiranja nadaljujete na katerikoli SPOT točki. Prijavo za izbris morate vložiti najmanj tri dni pred želenim datumom izbrisa iz Poslovnega registra Slovenije.
  • Ob prijavi za izbris podjetja, naj vam na SPOT točki uredijo tudi odjavo iz zavarovanj M2 ali M12 (popoldanski s.p.). Odjavo lahko uredite največ osem dni pred dnevom izbrisom. Priporočamo, da po odjavi iz zavarovanja pridobite na FURS potrdilo o plačanih prispevkih, saj vam bo potrdilo koristilo pri dokazovanju dolžine delovne dobe.
  • Na FURS morate v 60-ih dneh od dneva prenehanja opravljanja dejavnosti vložiti davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti na dan prenehanja opravljanja dejavnosti. Obračun lahko oddate samo preko sistema eDavki.

Pomembno:

  • Pred prijavo prenehanja poslovanja morate razrešiti vsa vprašanja z dolžniki in delavci, saj se ne izpelje postopek likvidacije. Morate se tudi zavedati, da ste po zaprtju statuse še vedno odgovorni za vse neporavnane obveznosti, ki izhajajo iz naslova opravljanja dejavnosti, in sicer z vsem svojim osebnim premoženjem. Prav tako prevzamete pravico do vseh neplačanih terjatev, ki jih ima vaš s.p. do svojih kupcev na dan zaprtja.
  • Svojim zaposlenim pravočasno vročite odpoved delovnega razmerja (najmanj 30 dni prej), ki se brez vročitve ne zaključi, tudi če podjetje zaprete. V primeru nevročitve boste oglobljeni. Pri odjavi iz zavarovanj svojih zaposlenih boste potrebovali dokazilo o prenehanju delovnega razmerja. Bodite pozorni, saj je za zaposlene izredno pomembna navedba razloga odpovedi zaradi nadomestila za brezposelnost.

Vir: Zeus davki in računovodstvo in eVem

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj