Slovenija beleži spodbudno število patentnih prijav, na prvem mestu Nemčija

Slovenija beleži spodbudno število patentnih prijav, na prvem mestu Nemčija

Slovenija beleži spodbudno število patentnih prijav, na prvem mestu Nemčija

06. 08. 2009

Evropski patentni urad je lani prejel 146.500 prijav in odobril 59.819 patentov, kar je približno pet tisoč patentov več kot leta 2007.

Evropski patentni urad je lani prejel 146.500 prijav in odobril 59.819 patentov, kar je približno pet tisoč patentov več kot leta 2007. Slovenci smo na evropski patentni urad lani vložili 129 patentnih prijav, na Urad RS za intelektualno lastnino pa nekaj več kot 300. Pri tem naj dodamo, da je pri prijavi patenta na evropskem uradu izum mogoče hkrati patentirati tudi za Slovenijo, kar je lahko razlog za manjše število prijav na našem uradu.

Za Slovenijo so to razmeroma lepe številke, sploh če upoštevamo, da so druge ekonomsko primerljive, toda večje države lani na evropski urad vložile manj patentnih prijav. Slovaška jih je na primer 25, Madžarska 107, Hrvaška 25, in Češka 111. Za zdaj po številu patentov ostaja nepremagljiva Nemčija, od koder evropski urad na leto prejme več kot 25 tisoč patentih prijav.

Evropska patentna statistika kaže, da je bilo največ prijav, približno 18 odstotkov, vloženih za patentiranje raznih instrumentov; od merilnih do tistih za obdelavo podatkov. Približno 12 odstotkov prijav je bilo na področju medicinske tehnike in medicine ter prav toliko na področju kemije. V sektorju elektrotehnike in elektronike so zasledili 11 odstotkov prijav.

Več informacij o spreminjanju ideje v tržni proizvod najdete v našem priročniku za izumitelje na portalu za inovativne Imamidejo!

Spodbudo za mikro in mala podjetja v smislu sofinanciranja stroškov industrijskih raziskav z namenom realizacije patentne prijave pa JAPTI ponuja v okviru javnega razpisa "INOVACIJSKI VAVČER", ki je bil objavljen v mesecu juliju in je odprt do 15.10.2009 oz. do porabe sredstev.

Nazaj