Prvi startup vikend za šolnike v Sloveniji požel val navdušenja med udeleženci

Prvi startup vikend za šolnike v Sloveniji požel val navdušenja med udeleženci

Prvi startup vikend za šolnike v Sloveniji požel val navdušenja med udeleženci

01. 10. 2015

V nedeljo, 27. septembra 2015 se je uspešno zaključil prvi vikend podjetnosti za učitelje, profesorje in vodstva osnovnih ter srednjih šol, ki ga je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija.

V nedeljo se je uspešno zaključil prvi vikend podjetnosti za učitelje, profesorje in vodstva osnovnih ter srednjih šol, ki ga je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija.V nedeljo, 27. septembra 2015 se je uspešno zaključil prvi vikend podjetnosti za učitelje, profesorje in vodstva osnovnih ter srednjih šol, ki ga je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija. Prvega tovrstnega dogodka pri nas, ki je nastal po vzoru podobnih dogodkov iz tujine in s katerim agencija orje ledino na tem področju, se je udeležilo 30 pedagoških delavcev. Ti so pod strokovnim vodstvom izkušenih domačih in tujih podjetniških mentorjev ter z uporabo sodobnih orodij in pripomočkov na lastni koži preizkušali razvoj podjetne ideje.

Tako učitelji in profesorji kot tudi mentorji so izrazili navdušenje nad dogodkom in nad samimi rezultati. Poudarili so, da čeprav sta podjetnost in inovativnost izjemno pomembni, na osnovnih in srednjih šolah primanjkuje ustrezno usposobljenega kadra za poučevanje teh vsebin, ker zanje ni primernih izobraževanj. Strinjali so se, da bodo z lastno izkušnjo pri razvijanju podjetniške ideje, lažje spodbujali mlade pri razvoju ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti.

Priprave na iskanje izzivovPrvi vikend podjetnosti je potekal od 25. do 27. septembra 2015 v Centru inovativnega podjetništva (NLB) v Ljubljani, pod strokovnim vodstvom izkušenih domačih in tujih podjetniških mentorjev in z uporabo sodobnih orodij in pripomočkov za razvoj podjetne ideje. Udeležilo se ga je 30 učiteljev in profesorjev osnovnih in srednjih šol, moderirala sta ga mag. Lojze Bertoncelj in mag. Matej Golob, mentorja startup vikendov ter podjetnosti in podjetništva v večjih organizacijah.

Udeležence je uvodoma nagovoril mentor in predavatelj Pirmin Vlaho iz Nemčije, preko videokonference pa jim je mentorica Doris Corda iz Clevelanda predstavila izkušnje pri usposabljanju učiteljev za podjetnost v ZDA. V nadaljevanju so se udeleženci razdelili v osem skupin, v katerih so delali po metodi vitkega inoviranja, razvijali svoje podjetniške ideje, jih preverjali in testirali na trgu, nato pa rešitve predstavili komisiji. Ob tem so se veliko naučili o timskem delu, ustvarjalnosti in inovativnosti ter podjetništvu.

Udeleženci so se razdelili v osem skupin, v katerih so delali po metodi vitkega inoviranja, razvijali svoje podjetniške ideje, jih preverjali in testirali na trgu, nato pa rešitve predstavili komisiji. Pri tem so jih s svojimi nasveti in izkušnjami usmerjali podjetniški mentorji: Barbara Bregar - Mrzlikar, MBA, direktorica CEED Slovenija, Aleš Špetič, ustanovitelj, solastnik in direktor startup podjetja CBSR – CubeSenzor, Tilen Travnik, partner za razvoj novih poslovnih idej v podjetju D.Labs, Aljoša Domijan, podjetnik, soustanovitelj podjetij Gambit trade (EnaA), Menea, Medium Menea in Primož Cigler, ustanovitelj, lastnik in direktor startup podjetja ProteusNet.

Ves čas so bili prisotni tudi pedagoški mentorji - mag. Andreja Preskar, ravnateljica Srednje ekonomske šole Ljubljana, Zdenka Sušec, učiteljica predmetov po metodah Design thinking, Business Model Generation in Delaj vitko ter Janez Gorenc, mentor podjetniških krožkov in delavnic na več šolah ter dijaških startup vikendih -, ki so predstavili svoje izkušnje z uvajanjem podjetništva v njihovih srednjih šolah ter pri delu z mladimi in številne primere dobrih praks.

Vsaka skupina je članom komisije predstavila svojo poslovno idejo oziroma model. Komisija, v kateri so bili prof. dr. Janez Bešter, profesor na Fakulteti za elektrotehniko, Iztok Lesjak, direktor Tehnološkega parka Ljubljana, Matjaž Čadež ustanovitelj in solastnik skupine Halcom, Borut Rismal, soustanovitelj in direktor družb Založba Pasadena in CHS, je na koncu izbrala tri najboljše.

Pedagoški mentorji so predstavili svoje izkušnje z uvajanjem podjetništva v njihovih srednjih šolah ter pri delu z mladimi in številne primere dobrih praks.Po zaključeni delavnici so udeleženci dobili potrdilo o profesionalnem strokovnem usposabljanju delavcev v vzgoji in izobraževanju, ki se vrednoti z ustreznim številom točk glede na časovno trajanje programa.

SPIRIT Slovenija s start up vikendi za učitelje, profesorje in vodstva šol v Sloveniji orje ledino na tem področju. To je bil namreč prvi tovrstni dogodek pri nas, ki je nastal po vzoru podobnih dogodkov iz tujine, kjer je to precej pogost način izobraževanja učiteljev, pri čemer prednjačijo ZDA in Južna Amerika, v Evropi pa je to še v povojih.

Vsaka skupina je članom komisije predstavila svojo poslovno idejo oziroma model.Namen tovrstnih dogodkov je učitelje, profesorje in vodstva šol s pomočjo osebne izkušnje ustrezno usposobiti za pomoč mladim pri razvijanju njihove podjetniške ideje in njeni implementaciji. Zaradi velikega povpraševanja bosta izvedena še dva start up vikenda, prvi med 22. in 24. oktobrom 2015 ter drugi med 5. in 7. novembrom 2015, oba termina sta že zasedena.

Več informacij o start up vikendu za učitelje, profesorje in vodstva šol

In še nekaj utrinkov udeležencev:

Aljoša Domijan, član komisije: »V soboto popoldne sem z učitelji in ravnatelji kot njihov mentor pomagal razvijati podjetniške ideje. Že po nekaj minutah sem začel uživati. Neverjetno, koliko idej je privrelo na plan! Kako malo je bilo potrebno, da so videli svet drugače. V naših osnovnošolskih in srednješolskih učiteljih se skriva potencial, ki ga je potrebno izkoristiti, razrahljati nekoliko zastarele pristope in omogočiti novim generacijam, da se bolje pripravljeni soočijo s svojo prihodnostjo.” 

Prof. dr. Janez Bešter, član komisije: »To, da so se učitelji in profesorji vključili v tovrstno izobraževanje, je pravzaprav zgodovinsko. Prepričan sem, da bodo nedvomno delali bolje z mladimi, da bo še več talentov prišlo do izraza in samo želimo si lahko, da bo podobnih dogodkov še več

Po zaključeni delavnici so udeleženci dobili potrdilo o profesionalnem strokovnem usposabljanju delavcev v vzgoji in izobraževanju, ki se vrednoti z ustreznim številom točk glede na časovno trajanje programa.Matjaž Čadež, član komisije: »Navdušen sem bil nad idejami in nad pripravljenostjo učiteljev. Predstavljal sem si, da gre pri njih za veliko bolj tog način razmišljanja. Zdi se mi pomembno, da bi bili učitelji tega deležni tudi v prihodnje, da bi znali to znanje prenesti na svoje učence. V prihodnosti bodo namreč učenci in dijaki potrebovali še več sodelovanja, kreativnosti, ustvarjalnosti in samostojnosti, da bodo lahko ustrezno pripravljeni vstopali v novo življenjsko obdobje.«

Gabrijela Blaznik, Srednja ekonomska šola Trbovlje: »Zdi se mi, da se moramo učitelji ves čas izobraževati, da lahko na uporaben in sprejemljiv način znanje predajamo v razredu. V minulem vikendu smo res delali na konkretnih primerih, zdaj bo še laže nastopati pred razredom. Hkrati sem spoznala nove ljudi in osebnostno zrasla.«

Dalibor Čotar, Osnovna šola Srečka Kosovela Sežana: »Znanje, ki smo ga dobili, je neprecenljivo. Dejstvo je, da je poslovnem svetu vse bolj pomembna odličnost. Odličnost zaposlenih predstavlja konkurenčno prednost podjetja. In z odličnostjo je treba začeti že v šolah.«

Kristijan Perčič, Zavod Antona Martina Slomška: »Moram vam povedati, da si nisem predstavljal, da je sploh možno tako dobro zadeti vsebino. Hvala za to prečudovito izkušnjo. Mislim, da ga ni mojstra, ki je bil na vikendu in ga zadeva ne bi navdušila.«

Lojze Bertoncelj, somoderator vikenda: "Učitelji in profesorji so se na vikendu zelo izkazali. Delali so kot pravi startup timi. V povprečju so na ulicah naredili vsaj 30 intervjujev. Pridobili so osebno izkušnjo, s katero bodo dobili samozavest, iz katere bodo črpali še več motivacije za še bolj kakovostno izvajanje različnih programov podjetnosti na svojih šolah. Svet pričakuje podjetne, kreativne, odgovorne in samoiniciativne mlade. Zato imajo učitelji in profesorji pomembno poslanstvo - mladim približati podjetnost. S takim pristopom učiteljev se nam ni treba bati prihodnosti za Slovenijo.”

Nazaj