Podjetnik leta 2009

Podjetnik leta 2009

Podjetnik leta 2009

20. 11. 2009

Revija Podjetnik in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije sta priznanje podjetnik leta 2009 podelila Urošu Mercu, večinskemu lastniku in direktorju podjetja Bisol iz Prebolda.

 

Natečaj Podjetnik leta 2009 je letos podrla tudi Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije, JAPTI skupaj s Slovenskim podjetniškim skladom in Ministrstvom za gospodarstvo.

Revija Podjetnik in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije sta priznanje podjetnik leta 2009 podelila Urošu Mercu, večinskemu lastniku in direktorju podjetja Bisol iz Prebolda.

Uroš Merc je v samo nekaj letih zgradil podjetje, ki sodi v svetovni vrh na področju izdelave fotonapetostnih modulov za sončne elektrarne. Podjetja iz skupine Bisol zaposlujejo 130 delavcev in bodo letos ustvarila za več kot 30 milijonov evrov prihodkov. A največja rast šele prihaja. Do leta 2011 načrtujejo ustvariti 200 milijonov evrov prihodka od prodaje. Da bi dosegli visoko zastavljene cilje, intenzivno vlagajo v nove proizvodne in prodajne kapacitete. Odprli so svoje podjetje v Belgiji, ki je njihov najpomembnejši trg, podjetje odpirajo tudi v Italiji. S petim največjim energetskim podjetjem v EU se dogovarjajo za velike posle na Češkem. Prav zdaj tudi certificirajo izdelke za ameriški trg, kjer nameravajo leta 2011 postaviti lastno proizvodno enoto.

Uroš Merc je po izobrazbi doktor s področja polprevodniških struktur in je sprva delal kot raziskovalec na univerzi. Svoje odlično tehnično znanje zdaj preizkuša in udejanja kot podjetnik. Zanj leži skrivnost uspeha v nenehnem razvoju in tehnični dovršenosti. V podjetju je ustanovil raziskovalno skupino in kot partner sodeluje pri mnogih mednarodnih raziskovalnih projektih, med drugim tudi v sklopu 7. okvirnega programa. Po mnenju podjetnika jim sodelovanje v takšnih mednarodnih projektih zagotavlja dolgoročno konkurenčno prednost.

Utemeljitev komisije za izbor podjetnika leta 2009

Dr. Uroš Merc prejme priznanje Podjetnik leta 2009 za izjemen mednarodni preboj na zahtevnem visokotehnološkem področju. S svojim znanjem in delom postavlja Slovenijo v sam vrh najrazvitejših držav na področju razvoja rešitev za uporabo obnovljivih virov energije. Njegov podjetniški pogum in uspešna strategija, s katero skupaj s sodelavci uveljavlja svoje načrte na svetovni ravni, so zgled moči slovenskega podjetništva.

 

Nazaj