Mentorstvo rdeča nit letošnjega 100 % Start:up foruma

Mentorstvo rdeča nit letošnjega 100 % Start:up foruma

Mentorstvo rdeča nit letošnjega 100 % Start:up foruma

25. 01. 2012

Organizatorji Start:up Slovenija so včeraj v Tehnološkem parku Ljubljana organizirali pestro podjetniško popoldne – osrednji forum 100% Start:up.

Organizatorji Start:up Slovenija so včeraj v Tehnološkem parku Ljubljana organizirali pestro podjetniško popoldne – osrednji forum 100% Start:up. V konferenčni dvorani je več kot 250 slušateljev z zanimanjem poslušalo navdušujoče podjetniške zgodbe uspešnih slovenskih start-upov.

V družbi najvidnejših predstavnikov slovenske start-up scene so spoznali zanimive zgodbe, koristne nasvete in drzne vizije, s katerimi so uspešni posamezniki zaznamovali slovenski start-up podjetniški prostor.

»Če ne začnemo, niti uspeti ne moremo« je zbrane uvodoma nagovoril mag. Iztok Lesjak, direktor Tehnološkega parka Ljubljana. »Start-up podjetja predstavljajo veliko večino od trenutnih 295 članov Tehnološkega parka Ljubljana in vsako leto se nam pridruži 20 do 30 novih članov«, je zaključil Lesjak.

Igor Plestenjak, direktor Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije pa je zbranim predstavil programe in razpise JAPTI-ja, ki so namenjeni podpori inovativnim podjetjem ter zbranim udeležencem svetoval naj redno spremljajo spletne strani Ministrstva za gospodarstvo, Japtija in Slovenskega podjetniškega sklada za aktualne razpise.

»Slovenski podjetniški sklad podpira start-up podjetja že od leta 2006. Subvencija P2 znaša 74.000 evrov na podjetje, izkoristiti pa jo je treba v treh letih«, je povedala direktorica sklada Maja Tomanič Vidovič. S ciljem povezovanja in sodelovanja med ključnimi programi za spodbujanje podjetništva so organizatorji na pobudo Ministrstva za gospodarstvo povezali tekmovanje Start:up Slovenija in produkt subvencioniranja zagona podjetij P2. Sodelujoča start-up podjetja si bodo lahko tako z dobro uvrstitvijo na tekmovanju priborila do 25 točk od skupno 100 možnih v okviru razpisa P2. Letošnja novost je tudi, da morajo uporabniki subvencije po svoji izbiri izbrati mentorja, ki bo svetoval in bdel nad podjetjem, ter tako znatno povečal možnost njihovega uspeha.

Gašper Koren iz podjetja Zemanta je vsako podjetje lahko postane globalno, četudi je iz tako majhne države kot je Slovenija. »Pri vstopu na tuje trge si pustite pomagati, predvsem z lokalnimi ljudmi in čim prej okrepite svojo socialno mrežo, saj jo boste zelo potrebovali«.

Na forumu so sodelovali izkušeni podjetniki, ki so se tudi sami že soočili z izzivi podjetništva ter predstavniki inovativnega okolja in investitorjev, ki lahko s svojimi aktivnostmi in sredstvi podprejo podjetnike. Vsi so si bili enotni, da vsako start-up podjetje potrebuje mentorja, nekoga, ki je že sam veliko dosegel v podjetništvu in od katerega se mladi lahko veliko naučijo.

Kritičen do državnih spodbud je bil podjetnik, Jugoslav Petkovič, ki je povedal, da se je za izboljšanje podjetniške kulture v Sloveniji potrebnih še veliko sprememb, predvsem pa »izboljšanje formalnega izobraževanja, ki naj bo konkretno in uporabno, uporaba znanj  mentorjev oziroma ljudi, ki so pred vami prehodili enako pot, izgradnja učinkovitega podpornega okolja in organizacija čim več takšnih mreženjskih dogodkov, kot je ta, kjer se bodo lahko podjetja pogovarjala«. Ker se izkušeni podjetniki zavedajo pomena predaje znanja mlajšim generacijam in vsem, ki začenjajo trnovo podjetniško pot, so se združili v neformalno združenje, t.i. Silicon Gardens in svoje znanje brezplačno delijo z ostalimi.

Do 24. februarja čas za prijavo na Start:up Slovenija

Tekmovanje organizirajo Tovarna podjemov, JAPTI in Tehnološki park Ljubljana ob partnerstvu Ministrstva za gospodarstvo, Slovenskega podjetniškega sklada in Združenja inkubatorjev in tehnoloških parkov Slovenije ter drugih partnerjev iz gospodarstva. Zmagovalec petega kroga tekmovanja bo za nagrado prejel ček v vrednosti 10.000 EUR za nadaljnji razvoj svoje ideje, vstopnico za elitno podjetniško usposabljanje  CEED TOP CLASS, kristalni kipec in laskavi naziv “Slovenski start-up leta 2012”. Prijava na tekmovanje je možna najkasneje do polnoči 24. februarja 2012 in mora vsebovati vsebinsko celovit poslovni načrt.

Kdo bo zmagovalec petega kroga tekmovanja bo znano 4. aprila 2012, ko bomo v okviru konference PODIM javno predstavili pet finalistov in svečeno razglasili zmagovalca tekmovanja.

Nazaj