Kam po posle in katere razpise za internacionalizacijo lahko pričakujejo podjetniki?

Kam po posle in katere razpise za internacionalizacijo lahko pričakujejo podjetniki?

Kam po posle in katere razpise za internacionalizacijo lahko pričakujejo podjetniki?

19. 08. 2016

Združeni arabski emirati, Iran, Rusija, Črna gora so nekateri trgi, na katere bodo do konca leta usmerjene slovenske državne izvozne aktivnosti. Slovenija bo investicijske priložnosti predstavila še v Nemčiji in Franciji, v ZDA pa obiskala nekatere velikane informacijske tehnologije.

Združeni arabski emirati, Iran, Rusija, Črna gora so nekateri trgi, na katere bodo do konca leta usmerjene slovenske državne izvozne aktivnosti. Slovenija bo investicijske priložnosti predstavila še v Nemčiji in Franciji, v ZDA pa obiskala nekatere velikane informacijske tehnologije.

Septembra v Združene arabske emirate potuje »močna gospodarska delegacija z več kot 40 predstavniki slovenskega gospodarstva.

Interes in pričakovanja gospodarstva so velika. V Dubaju in Abu Dabiju bodo organizirani poslovna dogodka, dvostranska srečanja, promocija slovenskega turizma ter investicijska konferenca, na kateri bo Slovenija predstavila turistične naložbe in večje infrastrukturne projekte.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek bo obiskal ministrstva za gospodarstvo, turizem, energetiko ter prehrano in kmetijstvo. Predvidoma bo podpisano pismo o nameri za sodelovanje Slovenije na Expu 2020 v Dubaju.

Prihodnji mesec bo vladno-gospodarska delegacija odpotovala v ZDA. Osredotočili se bodo na podjetja, ki s svojo tehnologijo razvijajo nove poslovne modele, ki se hitro širijo po svetu, zato v njih vidijo velike priložnosti za poslovno-tehnološki preboj Slovenije. Za srečanje se dogovarjajo s podjetji Uber, Tesla, Facebook in Google.

Predsednik države Borut Pahor bo gospodarstvenike predvidoma peljal v Iran, ki so ga slovenski podjetniki obiskali že januarja letos. Po odpravi zahodnih sankcij si v tej državi, ki potrebuje posodobitev infrastrukture, energetike, kmetijstva in turizma, tuje delegacije podajajo kljuko.

Predviden je podpis splošnega sporazuma o gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Iranom, zato upajo, da bo ob obisku odprto tudi slovensko veleposlaništvo v Teheranu.

Med podjetji je kar veliko zanimanja za Iran, saj vidijo priložnosti, imajo stike in dobivajo dober odziv. Opozarjajo pa na ključno težavo - med državama še vedno ni vzpostavljen plačilni promet. Dokler ni vzpostavljenega plačilnega prometa podjetja z Iranom poslujejo prek tretjih držav. To pomeni neprimerno višje stroške in manjšo konkurenčnost.

Slovenska gospodarska delegacija pod Pahorjevim vodstvom bo predvidoma jeseni obiskala tudi Moskvo. Rusija je pomembna slovenska izvozna partnerica, a so izvoz v to deželo sklestile sankcije in gospodarska kriza v Rusiji. Pozitiven signal pa je v ponedeljek poslala ruska centralna banka z oceno, da se rusko gospodarstvo po dolgotrajni recesiji vrača na pot počasne rasti.

V Rusiji je bila rast bruto domačega proizvoda v drugem četrtletju od 0,2 do 0,3 odstotna, v tretjem četrtletju napovedujejo 0,4 odstotno in v zadnjem četrtletju 0,5 odstotno rast.

Med podjetji je pripravljenih nekaj večjih projektov, ki bi jih lahko podpisali ob obisku v Moskvi. Zanimiva področja za slovenska podjetja so energetika, inženiring, kmetijska mehanizacija in turizem.

V znamenju turizma in energetike bo tudi obisk v Črni gori, kamor bo predvidoma odpotovala gospodarska delegacija. Vse delegacije bodo namenjene tudi predstavitvi investicijskih priložnosti v Sloveniji. Država bo še organizirala investicijske konference v Frankfurtu, Münchnu in Stuttgartu ter Parizu.

Slovenija z investicijskim katalogom potencialnim tujim vlagateljem predstavlja investicijske priložnosti, pri tem pa ob agenciji Spirit sodelujeta tudi Slovenski državni holding (SDH) in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Podjetniki, katere razpise lahko pričakujete?

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo letos internacionalizaciji namenja 4,3 milijona evrov sredstev iz evropskega in 5,2 milijona evrov sredstev iz državnega proračuna. Predvidoma 12. avgusta 2016 bo objavljen tudi razpis za sofinanciranje letošnjih sejemskih nastopov. Septembra bo objavljen še razpis za sofinanciranje sejemskih nastopov letos in prihodnje leto.

Predvidoma prihodnji mesec bo objavljen tudi razpis za nepovratna sredstva za podporo podjetjem pri iskanju tujih poslovnih partnerjev prek B2Bplatform. Ta je namenjen malim in srednje velikim podjetjem, tako kot tudi razpis za podporo pri pridobivanju mednarodnih certifikatov ter za sofinanciranje tržnih raziskav tujih trgov.

Povečevanje izvoza

Slovenski izvoz je bil v prvem polletju letos za 4,5 odstotka, uvoz pa za 1,8 odstotka višji kot v istem obdobju lani, kažejo včeraj objavljeni podatki državnega statističnega urada. Slovenija je v prvih šestih mesecih izvozila za 12,48 milijarde evrov, uvozila pa za 11,82 milijarde evrov blaga. Presežek v blagovni menjavi je tako znašal 656 milijona evrov.

Slovenija je v prvih metih mesecih letos največ izvozila v Nemčijo, Italijo, Hrvaško, Avstrijo in Francijo - v tem vrstnem redu. Ruska federacija, nekoč šesti najpomembnejši slovenski izvozni trg, je po zadnjih dostopnih podatkih deseti največji trg za slovenski izvoz.

Nazaj