6. Slovenski forum inovacij ponuja program za vse okuse

6. Slovenski forum inovacij ponuja program za vse okuse

6. Slovenski forum inovacij ponuja program za vse okuse

18. 11. 2011

Še nekaj dni nas loči do 6. Slovenskega foruma inovacij, osrednje slovenske prireditve o inovativnosti, ki bo 22. in 23. novembra 2011 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Še nekaj dni nas loči do 6. Slovenskega foruma inovacij, osrednje slovenske prireditve o inovativnosti, ki bo 22. in 23. novembra 2011 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Na njem se bo predstavilo 55 najboljših slovenskih inovacij, obiskovalcem pa bodo povsem brezplačno na voljo številne spremljevalne aktivnosti.

V tem času bodo potekale številne delavnice, predavanja in okrogle mize, namenjene podjetnim in inovativnim posameznikom ter vsem, ki jih to področje zanima. Program prireditve je zasnovan raznoliko, saj pokriva tako teme, ki so posebej namenjene mladim s predavanji in animacijskimi delavnicami, poslovno-inovacijski program je namenjen že delujočim podjetjem, ločeno pa bo letos prvič potekal tudi mednarodni program za izvoznike, kjer bodo svoje aktivnosti predstavili slovenski poslovni klubi v tujini, medtem ko bodo imeli na Odprtem odru glavno besedo avtorji najboljših slovenskih inovacij.

Podroben program 6. Slovenskega foruma inovacij je na voljo na spletni strani: www.foruminovacij.si. Sami smo iz pestrega programa izluščili nekatere zanimivejše dogodke, ki se bodo odvili prvi in drugi dan prireditve.

Takoj po uradni otvoritvi 6. Slovenskega foruma inovacij 22. novembra 2011 bodo na Odprtem odru premierno predstavljeni rezultati raziskave Stanje oblikovanja, s poudarkom na industrijskem oblikovanju kot dela kreativnih industrij in primeri dobre prakse v svetu kot podlaga za krepitev te dejavnosti v Sloveniji. Izsledke bo slovenski javnosti prvič razkril doc. dr. Igor Prodan z Ekonomske fakultete v Ljubljani in Centra odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo.

V nadaljevanju bo prav tako na Odprtem odru sledila okrogla miza z naslovom »20 let države: 20 let ustvarjalnosti in inovativnosti,« s predstavniki vladnih ustanov, vidnimi inovatorji, predstavniki strokovne javnosti ter gospodarstva, ki bo združila poglede na to, kako sogovorniki vidijo upravljanje v prihodnosti z inovativnostjo in ustvarjalnostjo, kje so podjetniške priložnosti, kako lahko začnejo podjetja vključevati dejavnike ustvarjalnih industrij v poslovne procese … Na njej bodo sodelovali Igor Plestenjak, direktor JAPTI, mag. Samo Hribar Milič, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, Ivo Boscarol, generalni direktor Pipistrel, d. o. o., doc. Jure Miklavc, industrijski oblikovalec, Studio Miklavc, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani in doc. Miha Klinar, solastnik in kreativni direktor Gigodesign, oblikovanje in komunikacije, d. o. o.

Med številnimi predavanji bi izpostavili predavanje na temo Prestrukturiranje podjetij kot posledica gospodarske krize, Alexandra Griesmeierja iz Price Waterhouse Coopers, ki bo potekalo v okviru poslovno inovacijskega programa 22. novembra 2011 v dvorani Povodni mož ob 11.15 in bo v angleškem jeziku. Predavanje vrhunskega svetovalca iz mednarodne svetovalne korporacije bo s praktičnimi primeri prikazalo zakaj in kako se naj podjetniki lotijo prestrukturiranja, katere spremembe so nujne in kako jih vpeljati v proizvodnjo ali storitveno podjetje in kateri dejavniki danes povečujejo dodano vrednost proizvodov in storitev.

Ker Nemčija velja za eno izmed najbolj pomembnih gospodarskih partneric Slovenije, bo v okviru Mednarodnega programa Mario Ingo Soos, svetovalec z Veleposlaništva ZR Nemčije v Ljubljani v predavanju z naslovom Kako vstopiti na nemški vlak? podal priporočila iz prve roke o tem, kje so trenutno najbolj aktualne naložbe, kam bo Nemčija vlagala v prihodnje, česa nemški trg nima dovolj in v katerih panogah je še prostor za morebitni vstop slovenskih podjetij. Praktične izkušnje bo s podjetniki delil tudi direktor Bauhausa, d. o. o., Samo Kupljen. Predavanje bo v dvorani Povodni mož v torek, 22. novembra 2011 ob 13.15 in bo potekalo v angleškem jeziku.

Pestro bo tudi naslednji dan, 23. novembra, ko bodo v okviru Poslovno inovacijskega programa potekale zanimive okrogle mize, med drugim na temo Tuji investitorji – kaj iščejo in česa v Sloveniji ne najdejo? Na njej bodo Rok Habinc, MBA, generalni direktor S. T. Hammer, d. o. o., mag. Matej Skočir, vodja oddelka za tuje neposredne investicije na JAPTI in Marjan Trobiš, predsednik uprave Boxmark Leather, d. o. o. spregovorili o tem, kaj pritegne tujega investitorja za investicijo v določeno podjetje, kako presojajo podjetja, kako se odločijo za vstop v podjetje, kaj jih prepriča: številke, ljudje, panoga, dober produkt? Okrogla miza bo v dvorani Povodni mož ob 11.00.

Na okrogli mizi z naslovom Naslednji val inovacij: zapiranje snovnih poti bodo predstavili tudi Akcijski načrt za uresničevanje koncepta Od zibke do zibke. Ekonomija zaprtih snovnih poti je namreč ena izmed poti, ki je nujna, če se želimo izogniti vedno večjim pritiskom na cene surovin in hkrati obremenjevanju okolja. Za uresničevanje tega so nujne inovacije, tako na tehnološkem kot tudi na netehnološkem področju.Tem vsebinam se bodo posvetili Marjana Dermelj iz Službe Vlade RS za razvoj in evropske zadeve, Albin Kälin iz EPEA Switzerland, Edi Kraus iz Julona, d. d. ter Robbert Droop z Ministrstva za okolje z Nizozemske. Okrogla miza bo ob 14.00 v dvorani Povodni mož, potekala bo v angleškem jeziku, zagotovljeno pa bo simultano prevajanje v slovenščino.

Izpostavljamo pa tudi okroglo mizo z naslovom Povezovanje znanosti z gospodarstvom – kako izkoristiti pridobljeno znanje in rezultate za nadaljnji razvoj. Pogovor bo predstavil možnosti povezovanja podjetij z institucijam znanja ter učinke, ki so jih prinesli projekti, sofinancirani s strani države preko izvajalskih institucij (JAPTI, TIA). Svoje izkušnje bodo delili ključni predstavniki inovativnega podpornega okolja in podjetja, ki so v praksi že uresničila svoj razvojni projekt: mag. Janko Burgar, državni sekretar z Ministrstva za gospodarstvo, prof. dr. Jurij F. Tasič s Fakultete za elektrotehniko Univerza v Ljubljani, izr. prof. dr. Igor Drstvenšek, direktor Ortotip, d. o. o., mag. Tomaž Fatur, direktor Solvera Lynx, d. o. o. in mag. Alenka Mubi Zalaznik, vodja razvojnega oddelka Tehnološke agencije Slovenije. Okrogla miza bo v dvorani Povodni mož ob 15.30.

Osrednji del 6. Slovenskega foruma inovacij bo razstava najboljših slovenskih inovacij. Letos bo v obliki sejemske razstave javnosti predstavljenih 55 inovacij - 36 proizvodov, 14 storitev in 5 poslovnih modelov. Med njimi jih bo kar 44 svojo inovacijo predstavilo tudi na Odprtem odru.

Prireditev se bo zaključila s slavnostno podelitvijo nagrad najboljšim inovacijam v posamezni kategoriji (inovativni proizvod, inovativna storitev in inovativni poslovni model), letos bodo prvič podeljena tudi priznanja z vidika odličnosti ustvarjalnih industrij ter najbolj inovativno start up podjetje za najbolj inovativen izdelek ali storitev. Podelitev nagrad bo v sredo, 23. novembra 2011 ob 16.15 na Odprtem odru.

Več informacij o samem dogodku je na voljo na spletni strani: www.foruminovacij.si.

Nazaj