Štiridnevni delovnik kmalu tudi zakonsko urejen?

Štiridnevni delovnik kmalu tudi zakonsko urejen?

Štiridnevni delovnik kmalu tudi zakonsko urejen?

03. 11. 2022

Na ESS (Ekonomsko-socialni svet) je bila oblikovana delovna skupina, kjer obravnavajo tudi predlog, da se spodnja meja, ki velja kot polni delovni čas, zniža na 30 ur na teden.

Objavljeno: Portal FinD-INFO, 26. 10. 2022, www.findinfo.si

Ideje o štiridnevnem delovniku so že nekaj časa prisotne. Slovenska zakonodaja za zdaj določa, da se za poln delovni čas šteje najmanj 36 ur. Na ESS (Ekonomsko-socialni svet) je bila oblikovana delovna skupina, kjer obravnavajo tudi predlog, da se spodnja meja, ki velja kot polni delovni čas, zniža na 30 ur na teden.

Pogajanja bodo trajala do sredine prihodnjega leta, direktorica direktorata za delovna razmerja na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Katja Rihar Bajuk pa ne vidi večjih ovir, da predlog ne bi bil sprejet.

Osemurni delovnik od ponedeljka do petka je sistem, ki je star že skoraj 200 let. V zadnjih letih so vse glasnejše ideje, da dolžina delovnika potrebuje prenovo. Predvsem se govori o štiridnevnem delovniku oziroma 32 urah tedensko.

Zakon o delovnih razmerjih pri nas določa, da polni delovni čas ne sme biti daljši od 40 ur tedensko in ne krajši od 36 ur. Spodnja meja velja v primeru ureditve kolektivne pogodbe na ravni dejavnosti ali podjetja.

Določitev krajšega polnega delovnega časa, ki ne bi dosegel minimuma za polni delovni čas iz ZDR-1 (36 ur tedensko), bi pa vseeno določal polni obseg pravic tako iz delovnega razmerja kot iz socialnih zavarovanj, brez spremembe zakonske ureditve ni izvedljiva. Trenutni zakonski okvir namreč tudi ob morebitni sklenitvi pogodbe za 32 ur na teden, ne prinaša polnih pravic iz ZDR-1 kot tudi ne iz obveznih zavarovanj v polnem obsegu.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti menijo, da je potrebno vprašanje o krajšem delovniku, ki bi veljal kot polni, odpreti dialog s socialnimi partnerji.

Več o tem

Nazaj