Poslanci potrjujejo PKP8

02. 02. 2021

Objavljeno: STA, 2. 2. 2021, www.sta.si

Državni zbor bo na današnji izredni seji obravnaval predlog osmega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatnih 320 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije covida-19. Ob subvencioniranju minimalne plače, podaljšanju subvencioniranja čakanja na delo ter še nekaterih drugih ukrepih bo omogočil tudi objavo razpisa za vpis na fakultete.

Po predlogu zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19 se bo subvencioniranje čakanja na delo, s katerim država pomaga podjetjem že od prve razglasitve epidemije lani spomladi, podaljšalo še najmanj do konca aprila.

Drugi pomembnejši ukrep je subvencioniranje minimalne plače v prvi polovici leta 2021, v drugi polovici pa razbremenitev delodajalcev pri plačilu prispevkov za socialno varnost za delavce v delovnem razmerju.

Krizni dodatek v višini 200 evrov bodo prejeli tudi zaposleni, ki ga ob decembrski plači zaradi prejema nagrade za poslovno uspešnost niso. Širi se krog upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov iz sedmega protikoronskega zakona, podaljšuje pomoč potniškemu prometu ter zagotavlja dodatna sredstva Rdečemu križu in Slovenski karitas.

Potem ko vlada prejšnji teden še ni dala soglasja k razpisu za vpis na fakultete v prihodnjem študijskem letu, je odbor DZ za delo na ponedeljkovi seji sledil predlogu opozicije ter odločil, da začasno to soglasje ne bo potrebno.Nazaj