Startup podjetjem na voljo za milijon evrov posojil

Startup podjetjem na voljo za milijon evrov posojil

01. 07. 2014

Vir in informacije: STA, 20. 6. 2014, www.sta.si

Slovenski podjetniški sklad je 20. junija 2014 v Uradnem listu RS objavil razpis, prek katerega lahko mlada startup podjetja pridobijo konvertibilno posojilo do višine 50.000 evrov.

Sklad semenskega kapitala, ki so ga oblikovali v okviru Slovenskega podjetniškega sklada, vsebuje pet milijonov evrov za obdobje 2014 in 2015. Namenjen je startup podjetjem v obliki konvertibilnega posojila oziroma tako imenovanega navideznega lastniškega kapitala ter v obliki neposrednega kapitalskega vložka v podjetje. Skupno naj bi sredstva zadoščala za podporo 50 inovativnih startupov.

Podjetja se lahko v čisti semenski fazi prijavijo na razpis za konvertibilno posojilo do višine 50.000 evrov, s klavzulo možnosti preoblikovanja posojila v kapitalski vložek, kar pomeni, da tovrstno posojilo nima klasičnega zavarovanja. To finančno linijo so v podjetniškem skladu poimenovali SK50.

Rok za predložitev vlog je 10. oktober, odpirali jih bodo tri delovne dni pozneje.

Na javni razpis se lahko prijavijo mikro in mala podjetja, ki so mlajša od treh let in imajo vsaj enega zaposlenega za polni delovni čas. Gospodarski subjekti morajo biti organizirani kot gospodarske družbe v obliki družbe z omejeno odgovornostjo. Vlogo lahko oddajo tudi podjetja, ki so za razvoj pridobila že druga javna sredstva, vendar morajo biti stroški jasno razmejeni in ne smejo biti dvojno financirani.

Pred oddajo vloge se vlagatelji lahko udeležijo brezplačnega predselekcijskega postopka. Primarni namen tega postopka, poleg srečanja s podjetniškimi ekipami, je pomoč podjetniku pri pripravi kakovostne vloge, dodatnemu razvoju poslovne ideje in poslovnega modela. Skratka gre za program, kjer se podjetnik seznani s postopki, zasebnimi investitorji ter spozna startup mentorje. Skozi postopek pred selekcije lahko vlagatelj pridobi 40 točk, ki se upoštevajo v okviru formalnega ocenjevanja vloge.

Od julija naprej pa se bodo lahko inovativna startup podjetja, ki že vstopajo na trg, prijavila na javni razpis za pridobitev lastniških vložkov do višine 200.000 evrov v sodelovanju z zasebnimi poslovnimi investitorji, tako imenovanimi poslovnimi angeli. Omenjena finančna linija nosi ime SK200.

Ta razpis bo namenjen tistim podjetjem, ki so že dokazala vrednost na trgu, imajo inovativen produkt, ga že uspešno tržijo in obenem potrebujejo dodaten kapital za hitro rast predvsem na globalnem trgu.

Skupna višina razpoložljivih sredstev po tem razpisu bo do največ 1,4 milijona evrov. Skupno naj bi s temi sredstvi do konca leta 2014 podrli okoli sedem inovativnih start-upov.

Podjetja, ki se bodo prijavila na prvo ali drugo obliko finančne pomoči, bodo ob finančni podpori deležna tudi dodatne pomoči v obliki startup coaching programov z domačimi in tujimi mentorji in strokovnjaki iz slovenskih inkubatorjev in tehnoloških parkov.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj