Sedaj je priložnost za nove posle v Latviji

Sedaj je priložnost za nove posle v Latviji

17. 06. 2014

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 29. 5. 2014, Avtor: Simona Grmek

Latvija je po hudi gospodarski krizi v letih 2008 in 2009 zahvaljujoč obsežnim reformam uspela izboljšati konkurenčnost in znova stopila na pot gospodarske rasti. Z letošnjim letom je kot druga baltska država uspešno uvedla evro. Latvijo odlikujejo stabilne politične in gospodarske razmere, tamkajšnje poslovno okolje pa je naklonjeno tujim podjetjem in ocenjeno kot eno najboljših v tem delu Evrope.

Po napovedih Evropske komisije bo v prihodnjih dveh letih beležila najhitrejšo gospodarsko rast tako med 28-terico držav EU kot tudi v območju evra, ta bo znašala več kot 4 odstotke. Pri revizijski hiši Ernst&Young pa ocenjujejo, da bo Latvija najhitreje rastoče gospodarstvo v območju evra še naslednja štiri leta, z gospodarsko rastjo nad 5 odstotkov. Članstvo v območju evra bi lahko še dodatno okrepilo investicije v državi, saj so odpravljena tečajna tveganja in stroški menjave denarja. Lani se je v Latvijo steklo za 609 milijonov evrov tujih neposrednih naložb, največ v finančni in zavarovalniški sektor, sledili sta predelovalna industrija in trgovina na drobno.

Latvija ima približno toliko prebivalcev kot Slovenija, a se razteza na trikrat več ozemlja. Stisnjena je med baltski sosedi Estonijo in Litvo, na vzhodu pa meji na veliko sosedo Rusijo in Belorusijo. Čeprav je latvijski trg majhen, je zelo odprt za novosti. Latvijci radi poskusijo nove proizvode in cenijo kakovost.

Latvijo odlikuje dobra geografska lega med državami EU na eni in članicami Skupnosti neodvisnih držav pod okriljem Rusije na drugi strani, kot tudi dobro razvita infrastruktura. Tri glavna pristanišča Riga, Liepaja in Ventspils so dobro povezana z železniškim in cestnim omrežjem. Količina tovora skozi latvijska pristanišča se je v prvem četrtletju 2014 v primerjavi z enakim lanskim obdobjem povečala za 9,4 odstotka, tovora po železnicah pa za 7,6 odstotka. Transportni sektor prispeva 14 odstotkov BDP države.

Poslovanje v Latviji enostavno, malo birokratskih ovir

Latvijsko gospodarstvo sloni na majhnih in srednje velikih podjetjih. Najbolj razširjena oblika gospodarske družbe je družba z omejeno odgovornostjo (SIA). Zahtevan minimalni vložek za ustanovitev znaša nekaj več kot 2800 evrov. Ustanovi jo lahko tako fizična kot pravna oseba (podjetje). Tuj trgovec oz. podjetje sme v Latviji odpreti predstavništvo, ki pa ni pravna oseba in ne sme izvajati komercialne dejavnosti.

Vlada in lokalne oblasti so v minulih letih povečale napore za odpravo birokratskih ovir in poenostavitev postopkov pri poslovanju. Ustanovitev podjetja je enostavna in traja do dva dni. Osrednjo vlogo in podporo pri poslovanju podjetjem nudi nacionalna agencija za investicije in razvoj (LIAA), ki:

  • potencialnim tujim vlagateljem in podjetjem med drugim posreduje informacije o gospodarskem položaju in razmerah na trgu
  • služi kot enotna kontaktna točka tujim podjetjem (pomoč pri iskanju lokacij, organiziranje srečanj s potencialnimi vlagatelji in deležniki)
  • nudi pomoč in podporo pri organizaciji stikov s poslovnimi partnerji v Latviji
  • prek svoje baze podatkov posreduje informacije o lokacijah nepremičnin za potrebe načrtovanih oz. potencialnih investicijskih projektov
  • nudi pomoč pri navezavi stikov in sodelovanju z lokalnimi oblastmi in raziskovalnimi ustanovami kot tudi dostop do pristojnih vladnih predstavnikov z namenom zagotoviti čim hitrejšo in enostavnejšo izpeljavo postopkov

O tem, da je latvijsko poslovno okolje prijazno in naklonjeno tujim vlagateljem, priča tudi podatek, da zaseda Latvija od skupno 189 držav že drugo leto zapored solidno 24. mesto na lestvici Svetovne banke glede pogojev poslovanja. Zlasti dobro se je v skupni oceni odrezala pri pridobivanju posojil (3. mesto), čezmejnem trgovanju (17. mesto) in uveljavljanju pogodb (21.), močno napredovala pa je predvsem pri pridobivanju gradbenih dovoljenj (za 39 mest na 79.).

Latvijci »prilagodljivi in iznajdljivi, strokovnjaki pa dobro izobraženi«. Lokalna zakonodaja na področju investiranja je privlačna in preprosta, davčno okolje pa stimulativno.

Poslovne priložnosti: več kot samo les in transport

Čeprav so odnosi med Slovenijo in Latvijo zelo dobri, pa slovenska podjetja še premalo izkoriščajo priložnosti, ki jih ponuja latvijski trg. Blagovna menjava med državama je po podatkih Statističnega urada RS lani znašala dobrih 43 milijonov evrov, pri čemer je Slovenija beležila trgovinski presežek. V slovenskem izvozu so prevladovali farmacevtski izdelki, električni stroji in oprema, proizvodi iz plastičnih mas, izdelki iz papirja idr.

Lesnopredelovalna industrija in transport sicer veljata za “tradicionalni” panogi latvijskega gospodarstva. To ni naključje, saj je Latvija glede na pokritost z gozdom peta najbolj gozdnata država v EU in se uvršča za Slovenijo.

Pri LIAA kot zanimiva za investiranje izpostavljajo še naslednja področja:

  • informacijska tehnologija,
  • obnovljiva energija oz. zelene tehnologije,
  • zdravstvo,
  • transport in logistika,
  • kovinska, strojna industrija in elektronika.

Priložnosti so tudi še na področju farmacevtske industrije, gradbeništva in industrije gradbenega materiala, prehrambene industrije, storitvenih dejavnosti in turizma.

Riga je središče poslovnih aktivnosti

Poslovanje je pretežno osredotočeno na glavno mesto Rigo s širšo okolico, čeprav skuša vlada spodbujati razvoj podjetništva tudi v ostalih regijah, denimo z ustanavljanjem posebnih gospodarskih območij in industrijskih parkov.

Riga, ki ima okoli 700.000 prebivalcev, ne velja samo za metropolo širše regije ob Baltskem morju, ampak predstavlja s svojim razvojnim potencialom glavni steber latvijskega gospodarstva. Skoraj 80% vseh tujih neposrednih naložb v Latviji je skoncentriranih v Rigi, prestolnica pa ustvari 55% celotnega BDP države. Ob Rigi sta večji mesti še Liepaja in Daugavpils. Slednje velja za industrijsko središče, kjer poteka pomembno železniško križišče.

V Latviji je poleg latvijskega jezika zelo prisotna ruščina, saj je skoraj tretjina prebivalcev Rusov, v Rigi pa več kot polovica. Zato je pri oglaševanju nujno upoštevati tudi rusko govorečo populacijo. Poslovati je mogoče tudi v angleščini, saj zlasti mladi izobraženi Latvijci dobro govorijo angleško, delno pa tudi nemško.

Prav zaradi vpliva ruske manjšine kot tudi bližine Rusije ima Latvija razvite močne poslovne vezi s to državo, pa tudi s skandinavskimi državami, ki so v baltskih državah razširile svoje poslovanje. To bi lahko za razširitev poslovnih vezi in poslovnih priložnosti v Latviji izkoristila tudi slovenska podjetja.

Dodatne informacije: Več poslovnih informacij o Latviji najdete na spodnjih spletnih naslovih:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj